Ben je eigenaar van een garagebox of een parkeerplaats? Dat kan een slimme investering zijn. Als je die wil verhuren, houd je er best rekening mee dat er andere regels gelden dan wanneer je een woning verkoopt. Wij zetten de spelregels even op een rijtje voor jou
Verhuren? Mét btw!
Als je een garagebox of autostaanplaats wil verhuren, ben je onderworpen aan de btw-regelgeving. Dat wil zeggen dat je verplicht bent om je garagebox te verhuren onder een btw-nummer en dat geldt voor iedereen, ook particuliere verhuurders. Wist je dat je de huurder bovendien 21% btw moet aanrekenen? Die moet je nadien doorstorten naar de staatskas. Ook moet je periodieke btw-aangiften indienen, een hele hoop administratie dus.
Er is wel een uitzondering op die btw-regelgeving. Als je niet btw-plichtig bent door een andere economische activiteit en je jaarlijkse omzet huurinkomsten niet zijn dan 25.000, geniet je van de vrijstellingsregeling. Een btw-nummer aanvragen, moet je nog steeds, maar je wordt wel vrijgesteld van de meeste andere btw-verplichtingen.
Het contract
Als eigenaar van de garage kan je kiezen voor hoe lang je de garage wil verhuren. Dat kan simpelweg mondeling afgesproken worden, maar met een schriftelijk én geregistreerd contract dek je jezelf in tegen toekomstige discussies of onenigheden.
Voor de opbouw van het huurcontract kan je gewoon beroep doen op het gemeen huurrecht. Zo ben je als verhuurder vrijer in de regels die je aan je huurders oplegt. Je kan bijvoorbeeld vastleggen dat de garage alleen voor bepaalde doeleinden gebruikt mag worden, en niet kan dienen als opslagruimte voor huisraad.
Er kan natuurlijk altijd onenigheid ontstaan over het gebruik van de garage. Voorzie daarom een regeling in het huurcontract voor problemen die zich tijdens de huur kunnen voordoen. Wie betaalt bijvoorbeeld voor de reparatie van een geblokkeerde garagepoort? En voor wie zijn de kosten van de elektriciteit? Wie dit op voorhand regelt, staat later sterker.
En de prijs? Een typisch huurcontract koppelt de overeengekomen huurprijs aan eventuele stijgingen in de index en vraagt aan de huurder om een huurdersverzekering te nemen.
Plaatsbeschrijving
Maak bij aanvang van de huur een uitgebreide plaatsbeschrijving op en voorzie die van foto’s. Dat doe je samen met de huurder: het is essentieel dat jullie het beiden eens zijn over die plaatsbeschrijving. Met een gedetailleerde plaatsbeschrijving kan je later aantonen welke gebreken nieuw zijn en welke er al waren.