Waarom een huis huren geen weggegooid geld is

Share.

‘Huren is weggegooid geld,’ meent de gemiddelde Vlaming. Toch is het aantal huurders in Vlaanderen de laatste jaren enorm gestegen. Opvallend: vroeger waren huurders meestal jonge mensen die nog niet voldoende spaargeld hadden om een huis te kopen, maar tegenwoordig zijn er ook veel Vlamingen die bewust voor huren kiezen. En ze hebben geen ongelijk, want aan huren zijn heel wat voordelen verbonden. Dit zijn de vijf voornaamste.

1. Een huis huren is testen

Een woning leuk vinden is één ding, maar er ook graag in wonen, is soms andere koek. Je kunt nooit met zekerheid weten of een woning en de bijhorende locatie wel echt iets voor jou zijn, tot je daadwerkelijk in je nieuwe woonst bent ingetrokken. In dat opzicht is huren veel veiliger dan kopen, want door te huren kun je verschillende woningen en locaties uitgebreid testen vooraleer je een definitieve beslissing neemt.

2. Meer opties op de arbeidsmarkt

Als je je graag flexibel wil opstellen voor de arbeidsmarkt, is een huis huren veel interessanter dan kopen. Een huurder is niet gebonden aan zijn woonst en kan dus altijd razend snel verhuizen.

3. Minder verplichtingen

Een huis kopen brengt een grote lening en een hele papierwinkel met zich mee, maar een huis huren is doodeenvoudig: de huurder betaalt de verhuurder maandelijks een bepaald bedrag en daarmee is de kous af. Geen ingewikkelde overeenkomsten met de bank en dus ook veel minder administratie. Bovendien loop je minder financieel risico als je huurt, omdat je maandelijks vaak minder moet inbrengen dan wanneer je je woning zou afbetalen.

4. Geen extra kosten

Als je een woning huurt, draait de verhuurder op voor alle extra kosten, zoals grondlasten, grote herstellingen, … Let wel op: er zijn een heel deel kosten die een verhuurder wel mag doorrekenen aan de huurder.

5. De huurprijs kan dalen

Wie een huurcontract afsluit, betaalt gedurende de volledige duur van de overeenkomst dezelfde prijs – of een lagere, dankzij indexering.  

Share.