Kopen of huren? Dit zeggen onze experts

Share.

Wat is beter, een woning kopen of huren? Deze discussie is waarschijnlijk al aan letterlijk élke eettafel in België gevoerd. Hoog tijd dus om enkele experten te raadplegen: we contacteerden notaris Bart van Opstal, woordvoerder van Notaris.be, en zaakvoerders Rob Beysen van Coprimmo, Ed Somers van Vestio en Bert Van Huyck van Immo Liv’it om hen te vragen naar de voordelen van kopen en huren. 

Hun antwoorden? Die stemden verbazingwekkend goed overeen. Gebruik de volgende keer dat het dilemma ter sprake komt dus gerust de argumenten uit dit artikel, want ze zijn gebaseerd op unaniem advies van 4 experten in het vak! 

Voordelen van kopen

Je bouwt vermogen op

Een huis kopen of appartement kopen is een investering voor je toekomst. Eens je hypotheeklening is afbetaald, is de woning volledig van jou. Uit het verleden blijkt bovendien dat vastgoed een relatief veilige investering is, waarvan de waarde maar uiterst zelden spectaculair afneemt. 

Een eigen woning blijkt daardoor vaak een handig spaarpotje te zijn dat je kan gebruiken om bijvoorbeeld je pensioen aan te vullen of je kinderen financieel te steunen.

Oudere mensen die hun woning verkopen om bijvoorbeeld naar een serviceflat of rust- en verzorgingstehuis te gaan, blijken globaal genomen weinig financiële zorgen te hebben.

Bart van Opstal – notaris.be

Fiscale voordelen

Koop je een gezinswoning en heb je geen ander onroerend goed, dan geniet je van lage registratierechten(3%). Koop je een woning van meer dan 10 jaar oud en renoveer je die, dan kan je in bepaalde gevallen bovendien genieten van een verlaagd btw-tarief van 6% voor renovaties en investeringen in duurzame technologie, een tijdelijke verlaagde onroerende voorheffing,… 

Gemoedsrust en stabiliteit 

Sluit je een lening af, dan ligt je maandelijkse afbetaling in principe vast voor de hele looptijd. Je bent dus niet afhankelijk van eventuele indexaties van je huurbaas of prijsstijgingen op de huurmarkt en hebt je woonbudget veel meer onder controle. 

Zit het leven even niet mee en ken je tijdelijke financiële zorgen? Dan kan je in bepaalde gevallen vragen om de betaling van je krediet tijdelijk op te schorten, zoals we bijvoorbeeld toegepast zagen worden tijdens de pandemie. Let wel: de voorwaarden hiervoor en of je die mogelijkheid hebt, hangen af per bank en per overeenkomst. Bevraag je hierover dus steeds op voorhand. 

Bijkomende gemoedsrust: je bent zélf eigenaar, en bijgevolg niet afhankelijk van de beslissingen van een huurbaas die ervoor kunnen zorgen dat je (na een bepaalde opzegtermijn, natuurlijk) op zoek moet naar een nieuwe woning. 

Door zelf een woning te kopen, heb je nooit die onzekerheid dat je huurbaas je huurcontract op het einde opzegt, tijdens de huurperiode de woning plots verkoopt of beslist er zelf in te gaan wonen. 

Bert Van Huyck – Immo Liv’it

Vrijheid

Een bijkomende troef van eigenaar zijn: je bent volledig vrij om te doen met de woning wat je wil, natuurlijk binnen wat stedenbouwkundig kan en mag. Een nieuwe keuken zetten met fluogele kasten, een badkamer inrichten met twee badkuipen én een inloopdouche, of de kelder ombouwen tot mancave met een toog van 5 meter? Doe maar, het is jouw woning. 

Voordelen van huren

Je hebt minder budget nodig 

Kies je voor huren, dan zijn de kosten vooraf vrij laag. Je hebt een buffer van een 3 à 4 maanden huur nodig om je huurwaarborg en je eerste maand(en) huur te kunnen betalen. Misschien wat extra om meubels en inrichting te kopen als het je eerste eigen stekje wordt, maar dat is het zowat. 

Wil je een woning kopen en hiervoor een hypotheeklening afsluiten, dan vragen banken tegenwoordig toch een eigen inbreng van zo’n 15 à 20% van de aankoopwaarde van een woning. 

De Vlaamse regering werkt aan het invoeren van een Woonwaarborg, die jonge eerste kopers onder voorwaarden wil steunen door borg te staan voor een deel van de lening waardoor dit percentage eigen inbreng lager zou kunnen. 

Ook blijkt de huurprijs vaak lager te liggen dan de gemiddelde hypotheek die je voor een vergelijkbare woning zou moeten afbetalen, waardoor je maandelijks meer budget overhoudt om aan andere zaken te spenderen. Of waardoor je dus voor hetzelfde huurgeld een betere woning kan krijgen dan als je dat geld afbetaalt aan een lening. 

Door te kiezen voor huren, heb je normaal meer geld over om uit te geven aan andere zaken zoals reizen, uitgaan of leuke gadgets. Maar nog beter is om met dat overschot aan budget een spaarpotje aan te leggen, dat je later kan gebruiken om te investeren in een eigen woning.

Rob Beysen – Coprimmo

Minder zorgen en lasten

Zoals we hierboven al aanhaalden, ben je als huurder natuurlijk afhankelijk van beslissingen van je huurbaas. Maar anderzijds hoef je je over veel zaken geen zorgen te maken. Je hoeft geen kadastraal inkomen te betalen, hoeft niet te denken over de meerwaarde of minderwaarde van je woning op termijn, hoeft je geen zorgen te maken over structurele kosten (al zijn er ook nog wel wat kosten voor jou), moet niet naar de jaarlijkse vergadering van eigenaars (als je in een appartementsblok zit) … 

Bovendien hoef je je geen zorgen te maken over de nood aan renovaties. Een energiezuinige woning is natuurlijk ook financieel voordelig voor jou als huurder, maar de Vlaamse Renovatieverplichting (en de kosten die ermee gepaard gaan) is iets waar alleen eigenaars rekening mee moeten houden. 

Flexibiliteit qua locatie

Vandaag een job in Hasselt, volgend jaar eentje in Parijs en over vijf jaar eentje in Gent? Door te huren behoud je alvast de nodige flexibiliteit om woon-, leef- en werkervaringen in verschillende steden, regio’s en/of landen op te doen, of in je eigen stad of regio steeds nieuwe buurten en woningen te ontdekken. 

Flexibiliteit qua gezinssituatie

Van singles over koppels zonder kinderen tot samengestelde gezinnen met 2, 3 of meer kinderen: we leven in een tijd waarin er tal van verschillende gezinssituaties bestaan. Zit je op dat vlak in een veranderingsfase? Ben je niet zeker wat de nabije toekomst brengt? Huren geeft je alvast de nodige flexibiliteit om je woonsituatie snel aan te passen aan je veranderende gezinssituatie.  

Wanneer kies je voor wat?

Heb je een plek gevonden waar je het grootste gedeelte van je leven wil blijven en kan je het financieel aan? Dan is kopen zeker de beste oplossing.

Ed Somers – Vestio

Kies voor kopen als je:

  • voldoende budget bij mekaar gespaard hebt 
  • redelijk zeker bent over waar je je toekomst ziet
  • redelijk zeker bent over je gezinstoekomst
  • je woning volledig naar je eigen smaak en zin wil vormgeven 
  • nu al wil investeren met het oog op later

Kies voor huren als je:

  • je carrière nog aan het uitstippelen bent en op dat vlak zo veel mogelijk bewegingsvrijheid wil
  • graag nog woonervaringen wil opdoet in verschillende locaties 
  • je gezins- of relationele situatie in de nabije toekomst nog niet helemaal duidelijk is
  • je nog geen al te grote spaarbuffer bij mekaar hebt

Met dank aan: Notaris Bart van Opstal (notaris.be), Ed Somers (Vestio), Bert Van Huyck (Immo Liv’it) en Rob Beysen (Coprimmo)

Share.