Zo help je je kind bij de aankoop van een huis

Share.

Vandaag de dag is het voor jongeren erg moeilijk om hun droomhuis te vinden, zonder een duwtje in de rug. Zo is er sprake dat er voortaan vaak 10% eigen inbreng voorzien moet zijn om een woonlening aan te gaan en dan zijn de kosten bij de notaris nog niet meegerekend. Eigen kapitaal is dus van belang en hoe goed jongeren ook sparen, een droomhuis is nog ver weg. Gelukkig zijn er de ouders! Maar op welke manieren kan je je kind helpen bij de aankoop van een huis?

1. Advies

“Luister maar naar de mama”, werd vroeger ontzettend vaak gezegd. En gelijk hebben ze, want je ouders hebben in het verleden al ervaring opgedaan tijdens een huizenjacht in het verleden en weten waar ze op moeten letten.

Ervaring

Heel wat jongeren storten zich vaak in het avontuur, zonder echt te weten waaraan te beginnen. Daar kan je als ouder een kind wijze raad toestoppen. Zo is het raadzaam om op voorhand te weten welke kosten je hebt bij de aankoop van een (eerste) huis, waar je op moet letten wanneer je een huis koopt en wat de bank allemaal van jou verwacht. Ook belangrijk: ouders kunnen een geweldige steun zijn met hun ervaring, zodat jongeren het hoofd niet verliezen als ze heel wat nieuwe dingen keren kennen.

Huizenjacht

Ook tijdens de huizenjacht kan je als ouder je kind in de juiste richting duwen. Gaat hij of zij voor een (te) hippe woning, waarvan je het gevoel hebt dat de kosten ervan te hoog zijn om de eindjes aan elkaar te knopen? Dan is het goed om ouderlijke ervaring in te roepen. Probeer dan ook meteen een oplossing aan te bieden, door gelijkaardige woning op te lijsten en voor te stellen om ze samen te bezoeken. Ook dan kan je mee gaan kijken, omdat jij weet waarop je moet letten. Jij kan ook de kritische vragensteller zijn wanneer je kind met zijn of haar partner een droomhuis vindt, waar ze misschien blind staren op de nadelen ervan. Zij gaan het misschien niet even fijn vinden, maar het is voor de goede zaak.

2. Financieel

Ook financieel kan je de kinderen een duwtje in de rug geven bij de aankoop van een eigen woning. In de meeste gevallen gaat het om financiële steun voor het eerste kapitaal om nadien beter te kunnen lenen.

Schenking

Een vaak gebruikt duwtje in de rug is een schenking, die contant kan gebeuren, of via een bankoverschrijving. Het voordeel is dat er geen schenkingsrechten betaald moeten worden. Zijn de schenkers drie jaar na de schenking nog in leven, dan moeten er zelfs geen successierechten op worden betaald. Laat je de schenking registreren, betaal je er 3% registratierechten op.

Maar uiteraard wil je dat je zoon of dochter met de som geld geen auto of wereldreis gaat maken. Daarom kan je vastleggen dat de geschonken som gebruikt moet worden voor de aankoop van vastgoed. Ook wanneer je kind een partner heeft, kan je er eventueel voor kiezen om in de aankoopakte te laten registreren dat de woning deels werd gekocht met jouw financiële steun.

Let wel: het is erg belangrijk dat je bij een schenking de juiste documenten opstelt en de juiste clausules laat opnemen in het contract. Het is raadzaam om daarvoor langs te gaan bij een notaris.

Persoonlijke lening

Je kan ook kiezen voor een persoonlijke lening. Je spreekt dan een duurtijd en een -eventueel renteloze- interest af. Het is ook aangeraden dat je een contract met de overeenkomst opmaakt met de precieze afspraken en dat deze door beide partijen wordt ondertekent. Heeft je kind ook nog een partner, dan is het eveneens aan te raden dat hij of zij mee in de lening wordt betrokken. Je kan op termijn je oogappel wel een gift doen en deze schulden kwijtschelden. Maar van zodra je dat doet, wordt dat beschouwd als een schenking. Vanaf die dag loopt het termijn van drie jaar voor de successierechten, zoals hierboven werd omschreven.

Borg

Je kan je ook borg stellen bij de bank. Dat betekent dat je niet meteen geld geeft, maar wel garant staat voor de lening van je zoon of dochter. Let wel: als hij of zij er niet in slaagt om zijn woonkrediet af te betalen, dan komt de bank bij jou aankloppen. Je kan de borgstelling wel beperken. Zo kan je aan de bank vragen om borg te staan voor slechts een deel van het krediet of voor een beperkte periode. Zo geef je je kind toch een bepaalde zekerheid mee.

Renovaties

Heeft je kind een huis gekocht waar werk aan is? Dan kunnen de kosten daar ook oplopen. Wil je daar financieel tegemoet komen, dan is het mogelijk om bij bepaalde verbouwingen de rekening op jou te nemen of het materiaal voor de verbouwing zelf aan te kopen. Misschien heb je ook nog een tweede kind met dezelfde plannen? Dan heb je dat materiaal alvast in huis en moet ook hij of zij zich op die manier niet in de kosten werken.

Inboedel

Zijn er geen renovatiewerken nodig, maar is het de eerste woning van je kind? Dan moet hij of zij nog investeren in zaken als een (af)wasmachine, tafels, stoelen of een heel salon of slaapkamer. Een kleine sponsoring op dat vlak is alvast een gouden zaak in hun portefeuille.

Net zoals met alle financiële situaties, kan je altijd langsgaan bij de bank of notaris. Zij kunnen voor jouw situatie advies op maat geven.

3. Mankracht

Uiteraard is het niet vanzelfsprekend dat elke ouder zomaar kan sponsoren. En dat is op zich ook niet erg. Er zijn nog andere manieren om je zoon of dochter te helpen in de weg naar een droomhuis. Zijn er nog werken uit te voeren en ben jij een handige harry? Dan zal je kind je eeuwig dankbaar zijn als je de handen uit de mouwen steekt.

Bron: Hypotheekgids, DVV, Oximo

Share.