5 dingen om te bekijken als je een huis bezoekt

Share.

Als je op zoek gaat naar een woning, bestaat de kans dat je huizen of appartementen bezoekt die een jaar of twintig geleden gebouwd werden. Uiteraard zijn deze nog steeds meer dan degelijk, maar na verloop van tijd kunnen er wel enkele problemen opduiken. Tijdens je bezoek kan je met een kritische blik de woning doorspitten om deze 5 dingen te checken. Dat zal je later nog heel wat kosten besparen.

Balpen in de aanslag? Wij leiden je rond met deze checklist!

1. De boiler

Maandagochtend, 7 uur. Je draait de kraan van de douche open en het enige wat je voelt is ijskoud water. Vreselijk om je week mee te starten. Check dus zeker de staat van de boiler. Een oude boiler heeft ten eerste een beperkte hoeveelheid water om dagelijks op te warmen en als ze stuk gaat, is het alvast geen goedkope investering.

Merk je dus vocht, corrosie of een gebrek aan warm water op? Dan zijn dat signalen dat de warmteboiler weleens aan het einde van haar leven toe is. Bekijk ten slotte waar de boiler zich bevindt. Hoewel dit meestal in een garage of berging is, vind je er sommigen in ruimtes met parket of meubels, met eventuele extra kosten in het slechtste geval.

2. Het toilet

Ook een probleempje om snel aan te pakken is een lekkend toilet. Mocht je het niet tijdig opmerken, betaal je je er ook blauw aan. Daarnaast kan er zich ook een probleem voordoen als het toilet zich moet vullen. Mogelijk zit het probleem dan in de vlotter(kraan), het bodemventiel of de bodemklep. Dat kan je niet altijd meteen opmerken uiteraard.

Waar je tijdens je huizenjacht wel op kan letten is de omgeving rond het toilet. Voelt de vloer daar anders dan een meter verder of staat het toilet daardoor een beetje los, dan kan je dit best navragen bij de eigenaar. Dit kan duiden op een lek die stilaan de vloer aantast.

3. Riolering

Als je een huis bezoekt, is het ook belangrijk om naar de afvoer te kijken. Meestal zal het water de woning verlaten op het laagste punt. In de stad komt dat wellicht terecht in de riool, al kan het ook soms zijn dat huis beschikt over een septische put. Ga na hoe de vork hier in de steel zit. Om de staat van deze rioleringen na te gaan, kan je best met een professionele loodgieter de woning bezoeken.

4. Verstoppingen

Haarproppen, douchezeep, shampoo, papier of bruisballen in bad; het zijn maar enkele van de zaken die ervoor zorgen dat leidingen verstopt kunnen geraken. En dat kan er uiteindelijk voor zorgen dat er lekken ontstaan. Om een afvoer te controleren, laat je de kranen een drietal minuutjes lopen. Loopt deze gedurende heel de periode vlot door, dan is er niets aan de hand.

Je kan daarnaast ook onder de kraan controleren op schade. Zo geven lekjes of schimmels alvast aan dat de leiding niet in beste staat is. Als je daarnaast ook merkt dat er al overschilderd werd, kan je nagaan of dit geen oud probleem verbergt.

5. Lekken

Het soms een beetje alles wat hierboven staat op, maar over het algemeen kijk je de woning best na op lekken in de buizen. Zo kan het zijn dat bepaalde waterleidingen niet voldoende druk bieden, wat een indicatie geeft dat er daar een probleem zit. Hoe je alle mogelijke problemen met waterschade opmerkt en aanpakt, lees je hier!

Een huis is een van je grootste investeringen tijdens je leven. Pak je zoektocht dus erg zorgvuldig aan en controleer grondig de vaakst voorkomende problemen! Veel succes!

Bijkomende tip: vraag zeker ook de vergunde tekeningen op. Zo ben je ook zeker dat alles wat je ziet, in orde is!

Hoofdfoto: huis te koop in Langdorp

Share.