6 dingen om op te letten bij het afsluiten van een woonkrediet

Share.

Bij het kopen van een huis of appartement, komt heel wat kijken. Beschik je bijvoorbeeld over de nodige financiële middelen? Wil je een woonkrediet aangaan, zorg dan dat je goed voorbereid bent dankzij deze tips.

Ben je op huizenjacht of heb je je droomwoning al gevonden, laat je dan niet te snel meeslepen in je enthousiasme. Ga verstandig tewerk en doe voldoende onderzoek, zeker wanneer je een woonkrediet wilt afsluiten. Hier zijn alvast enkele belangrijke elementen die je hypothecaire lening mee bepalen.

1. Bepaal je persoonlijke capaciteit

Vooraleer je ook maar iets ondertekent, vraag raad aan een bankier of immotheker om het bedrag te bepalen dat je kunt lenen. Bereken ook nauwkeurig over hoeveel financiële middelen je zelf al beschikt, of moet je het volledige bedrag lenen? Meestal is de gouden regel: de maandelijkse afbetaling van het hypothecair krediet mag niet hoger zijn dan 1/3de van het netto-inkomen van de kredietnemer of van het gezin.

2. Kredietvoorwaarden

Nu je weet hoeveel je kunt lenen, kun je gaan ‘shoppen’ bij verschillende banken. Vergelijk de verschillende kredietvoorwaarden en rentevoeten. De voorwaarden hangen onder andere af van je leeftijd, je draagkracht om de lening af te lossen (je inkomen) en van de wijze van aflossen.

3. Vaste of variabele rentevoet

Vergelijk de aangeboden rentevoeten met elkaar. Dit bepaalt immers hoeveel je de bank betaalt voor de lening. Kies je voor een vaste of een variabele rentevoet? Een vaste rente blijft gedurende de hele looptijd van de lening dezelfde. Zo weet je perfect welk bedrag je iedere maand moet afbetalen en kun je gemakkelijk je budget plannen. Een variabele rentevoet kan veranderen, zowel in positieve als negatieve richting. De termijnen voor die verandering worden in de leningsformule vastgelegd.

4. Kredietformules

Naast een vaste of variabele rentevoet, bieden banken ook verschillende kredietformules aan. Enkele voorbeelden:1. de formule /5/+2/-5 op 20 jaar, met basisrente 5,75 % betekent dat deze rente 10 jaar vast zal zijn, met eenherziening om de vijf jaar en een beperking van een rentestijging tot 2% en van een rentedaling tot 5%.2. de formule 1/1/+3/-3 op 25 jaar, met basisrente 5,85 % betekent dat deze rente jaarlijks herzienbaar is, met een beperking tot 3% bij een stijging of daling.
3. de formule 13/5/+2/onbeperkt op 20 jaar, met basisrente van 6,55 % betekent dat deze rente pas na 13 jaar herzienbaar is, met een beperking tot 2% bij een rentestijging en onbeperkt bij een rentedaling.

Informeer je goed over rentevoeten en mogelijke formules bij verschillende banken.

5. Aflossingstermijn

De termijn voor het aflossen van je krediet kan variëren tussen 10 en 30 jaar. Vraag de verschillende formules zeker aan je bank.

6. Extra kosten

Hou rekening met de extra kosten die het afsluiten van een woonkrediet met zich meebrengt en breng deze vooraf in kaart. Zo zijn er de kosten van de koopakte en de akte van het hypothecair krediet die de notaris opstelt. Je kan deze berekenen op de website www.notaris.be. Daarnaast zijn er nog dossierkosten bij de bank, kosten van de bankexpertise, een levensverzekeringspremie en een schuldsaldoverzekering. Bij verschillende banken kan je ervoor kiezen om een hypothecaire lening samen met een woonverzekering en schuldsaldoverzekering op te nemen. Deze optie komt vaak voordelig uit. Er kan ook een opsplitsing zijn voor de waarborg in hypothecaire inschrijving (wat meestal het geval is) en een deeltje met hypothecaire volmacht, maar dit gebeurt niet standaard.

Share.