10 belangrijke vragen om te stellen tijdens de huizenjacht

Share.

Een huizenjacht. Enerzijds kan het stressvol zijn, maar anderzijds is het gewoon een fijn avontuur. Als je je gedroomde huurhuisje of appartement hebt gevonden, wil je het meteen bezoeken. Tijdens dat bezoek ontmoet je de eigenaar, die wil weten wie zijn mogelijke nieuwe huurders zijn, maar ook jij zit wellicht met een pak vragen die je kan stellen. Deze 10 onderwerpen kan je meteen aansnijden tijdens het eerste bezoek.

Huisdieren?

Een erg belangrijke om mee te openen, want als dierenliefhebber wil je weten of kleine Vedette of Max mee mag naar je nieuwe huisje. Heel wat potentiële huurders haken bij een negatief antwoord af. Mogelijk gaat de eigenaar akkoord, maar de kans bestaat dat dieren niet worden toegelaten omwille van het huisreglement.

Roken?

Eenzelfde verhaal bij het roken. Dit kan op voorhand neergeschreven zijn in het huisreglement. Misschien heeft de eigenaar ruimtes voorzien waar de huurders kunnen roken om de appartementen te besparen van brandgevaar en geurhinder. Wie het eventuele rookverbod negeert, kan mogelijk een boete verwachten.

Andere huurders?

Altijd interessant om even na te vragen wie de andere huurders zijn. Kom je terecht bij studenten die ‘s nachts feestend door de gang denderen, jonge koppels met kinderen of senioren op rust? Als je oprecht interesse toont in je buren, zal de eigenaar je graag de informatie meegeven, want hij wil dat jij dat je ook goed voelt. Loop het toch niet zo gesmeerd? Deze tips kunnen je helpen met een goede verstandhouding tussen jou en je buren.

Nutsvoorzieningen?

Erg belangrijk anno 2021: is er WiFi in het gebouw, of moet je zelf een telecombedrijf inschakelen? Het zijn enkele vragen die je op voorhand kan vragen en regelen, want je wil na het intrekken iedereen meteen op de hoogte brengen. 😉

Opties meteen beschikbaar?

Is alles vanaf dag één in orde, of zijn er zaken waar je nog een tijdje op moet wachten? Zo wil je uiteraard weten of die gereserveerde parkingplek meteen beschikbaar is. Het is daarnaast interessant om te weten of er bergingsruimte is voor huurders en of dit meteen vrij is. Misschien staan er nog gestockeerde spullen van de vorige eigenaar die hij pas over een tijdje kan weghalen.

24/7?

Als je dan een parkingplek hebt, wil je liever niet gebonden zijn aan uren. Vraag dus zeker na of de voorzieningen begin-en einduren hebben. Zo is niet alleen de parking belangrijk, maar wil je wellicht ook weten of er bepaalde uren verbonden zijn aan de wasruimte of eventueel het dakterras.

Position switch?

Stel dat je net bent gaan inwonen, maar dat veel betere appartement twee verdiepingen hoger komt vrij. Dan wil je toch weten of er een mogelijkheid is dat huidige inwoners voorrang krijgen. Of stel dat je een appartement met twee slaapkamers hebt, maar een tweede kindje is onderweg, dan lijkt dat ruimere appartement in het gebouw een oplossing.

Veranderingen in omgeving?

Sommige wijken zijn nog in aanleg, of worden stevig verbouwd. Zijn er werken gepland, dan wil je uiteraard op de hoogte zijn. Niet dat dat je keuze moet beïnvloeden, maar het kan je dagelijkse routine tijdelijk overhoop gooien.

Verbouwingswerken?

Niet alleen in de omgeving kan er worden gewerkt. Ook in het gebouw zelf kunnen er renovatiewerken plaatsvinden. Zo kan de airconditioning aangepakt worden, of moet de ondergrondse garage tijdelijk dicht. Opnieuw zaken waarmee de bewoners rekening mee moeten houden. Je kan ook navragen via welke weg deze communicatie gebeurt. Je wilt immers niet voor verrassingen staan.

Aan huis leveringen?

Kom je thuis van een drukke dag en heb je weinig zin om te koken? Dan zijn maaltijden aan huis een godsgeschenk. Maar daar hoeft het niet bij te blijven. Zo zijn huishoudhulp of verpleging ook belangrijke factoren die je in acht kan nemen.

Zelfs al is het appartement toch niet helemaal wat je wil, is het nooit verkeerd om deze relevante vragen te stellen. Die ervaringen kan je meenemen tijdens je zoektocht en zo word je dé expert die zijn of haar droomhuisje vindt!

Bron: Trulia

Share.