Moet je eerst je huis opknappen voor je het wilt verhuren?

Share.

Plannen om je eigen huis te verhuren of heb je een woning gekocht waarvoor je meteen een nieuwe eigenaar wil zoeken? Dan wil je daar natuurlijk een eerlijke prijs voor krijgen. Maar moet je dan eerst je woning opknappen? Met een paar kleine ingrepen kun je de staat van een woning verbeteren, maar let op: de lijn tussen genoeg en te veel investeren is flinterdun.

Niet alleen de oppervlakte van je woning, en de eventuele tuin, bepalen de prijs als je wilt verkopen of verhuren. Ook de staat van de woning is natuurlijk belangrijk. Vuile muren, kapotte vloeren of versleten tapijten doen de prijs meteen kelderen. Maar je woning weer een beetje opwaarderen kost natuurlijk ook geld. We helpen je graag op weg om de juiste beslissingen te nemen.

Belangrijk is om jezelf drie grote vragen voor te leggen voor je overgaat tot actie:

  1. Zorgt de aanpassing voor meerwaarde?
  2. Is de update écht nodig?
  3. Zal de waarde genoeg stijgen om er op – korte of lange – termijn alle kosten terug uit te halen?

Investeringen die het absoluut waard zijn

 1. De finishing touch

Het zit ‘m altijd in de kleine dingen en dat is in een woning niet anders. Minimale veranderingen, zoals moderne deurknoppen, stijlvolle keukenkasten, overal dezelfde stopcontactafdekkingen, een goed functionerend mechanisme voor de besteklade… Het zijn allemaal kleinigheden die weinig geld kosten, maar ze toveren meteen een lach op het gezicht van een potentiële koper of huurder.

2. Nieuwe vloerbekleding

Met stip op nummer één op het verlanglijstje van kopers en huurders: netheid. Met een vies, versleten tapijt maak je dus absoluut geen indruk, integendeel. Kies liever voor een duurzame vloer en laat deze regelmatig schoonmaken.

3. Energiezuinige ramen en deuren

Ramen en deuren zijn vaak de grote boosdoeners als het op energie aankomt. Zorg er dus voor dat ze volledig luchtdicht zijn. Oude ramen en deuren zorgen voor een energieverlies van zo’n dertig tot veertig procent. En dat merk je natuurlijk aan de rekening. Als je je kopers of huurders kunt laten zien wat ze precies besparen door de verbeteringen, scoor je ongetwijfeld.

4. Eerste impressie

Als je iemand voor het eerst ontmoet, is de eerste indruk vaak bepalend voor de verdere relatie. En dat is bij een woning niet anders. Ruim alles op als je foto’s maakt om je woning te verkopen. En doe hetzelfde als je potentiële kopers of huurders over de vloer krijgt. Heb je een tuin? Maak de bloemenborders proper, verwijder onkruid en ruim de tuin op. Weinig werk, véél return.

Auteur: EM
Bron: Do it yourself

Share.