Wanneer het buiten kouder wordt, is er niets beter dan je ’s ochtends klaarmaken in een huis waar het al enigszins warm is. Anders heb je totaal geen zin om vanonder die lakens te komen natuurlijk. Dat begint bij je badkamer. Dé eerste vereiste voor een perfecte badkamer? Een zalig warm gevoel. Wij geven je vijf tips voor een badkamer waar je het steeds lekker warm kan houden.
1. Opgelet: langer stookseizoen!
Een normaal stookseizoen duurt ongeveer van oktober tot en met maart. Net daar wringt het schoentje, omdat een badkamer vaak voor een langere periode om een hogere temperatuur vraagt. Nu zijn de meeste cv-ketels niet in staat om enkel de badkamer rendabel te verwarmen. Het kan daarom handig zijn om een klein buffervat te voorzien dat jou tijdens de koudere dagen redding brengen.
2. Ga voor stralingswarmte
Loop je ’s ochtends nog rond op blote voeten en ben je – net als zovele anderen – geen fan van een ijskoude vloer? Dan is vloerverwarming misschien wel ideaal. Met vloerverwarming kan je één graad lager stoken zonder aan comfort in te boeten. In nieuwbouw zeker een aanrader, maar bij renovaties ligt vloerverwarming vaak moeilijker. Liever geen verwarming langs de vloer? Wandverwarming is een mooi alternatief, zonder de ingrijpende werken.
3. Combineer
In zeer goed geïsoleerde woningen volstaat stralingswarmte, maar in oudere woningen is dat meestal niet voldoende. Daar ligt de warmtevraag namelijk een pak hoger, waardoor er meer vermogen vereist is. Combineer je vloer- en wandverwarming dan eventueel met een radiator of een handdoekdroger.
4. Een handdoekwarmer alleen is niet genoeg
Net zoals hierboven is een combinatie noodzakelijk. Maak dus niet de klassieke fout om te denken dat één handdoekdroger je hele badkamer wel warm krijgt. Net genoeg voor je handdoeken, maar ’s ochtends niet voldoende om je warm te houden. Gouden raad: plaats een handdoekdroger altijd in combinatie met een ander warmteafgiftesysteem.
5. Elektrische bijverwarming
Tot slot is er nog een vijfde tip, waarbij nood soms eerder wet breekt. Ze is niet bepaald milieuvriendelijk, maar soms de enige oplossing: een elektrische radiator. Zo kan je snel inspelen op de warmtevraag. Heb je zonnepanelen? Ideaal, dan kan je een teveel aan opgewekte stroom zelf verbruiken via een elektrische radiator.
Deze artikels vind je misschien ook interessant:
- Je woning renoveren in het najaar, een goed idee?
- De 7 grootste fouten bij het kopen van een woning
- 11 signalen dat je huis funderingsproblemen heeft