De voor- en nadelen van een tweede verblijf

Share.

Wie al een tijdje droomt van een tweede eigendom, zit wellicht met enkele vragen. Wat met een lening voor een tweede woonst? Welke nadelen zijn er aan een tweede verblijf verbonden? Is het wel de moeite om die investeringen te doen? Je wilt weten of het kostenplaatje dat allemaal wel waard is en gelijk heb je.

Voordelen

  • Extra inkomen: je kan je tweede verblijf gebruiken als verhuurpand. Dat kan zowel dienen als huurhuis, studentenkamers, als appartement. Met de inkomsten los je meteen je lening mee af en hou je wellicht nog een extra zakcentje over.
  • Vakantie: je kan goedkoper op vakantie gaan naar de Ardennen of de Belgische kust, want je woning staat al klaar. Perfect ingericht hoe jij het overigens wilde voor een zorgeloze vakantie.
  • Investering voor de toekomst: Denk maar aan een extra eigendom voor de kinderen of kleinkinderen. Zo genieten zij er later ook van. Of eventueel kan je het verblijf met een ruime winstmarge doorverkopen. Dan heb je een extra centje wanneer je op pensioen bent.

Nadelen

  • Uiteraard zijn er ook onderhoudskosten aan een verblijf. Denk maar aan grote reparaties of het vervangen van sanitaire toestellen. Of je het huis of appartement dus nu verhuurt of gebruikt als eigen woning tijdens de zomer, je kan er wel kosten aan hebben.
  • Wanneer je een pand wil verhuren, is het mogelijk dat je geen specifieke fiscale voordelen ontvangt. Als je bijvoorbeeld een hypotheek hebt op je eerste woning en je doet aan langetermijnsparen, kan het zijn dat je ‘korf’ al gevuld is, wat betekent dat je fiscaal voordeel al volledig benut is door je eerste hypotheek. Sinds 2024 is de aftrekbaarheid van de intresten voor leningen op een tweede woning afgeschaft. Je kunt wel nog steeds genieten van de gewone intrestaftrek voor leningen afgesloten vóór 2024, afhankelijk van het kadastraal inkomen van je verhuurde woning. De huurprijs die je ontvangt voor het pand vormt uiteraard wel een bron van inkomsten.
  • Wat belastingen betreft, moet je rekening houden met de onroerende voorheffing, die gebaseerd is op het kadastraal inkomen van de woning. Dit is vergelijkbaar met je eerste woning, maar de voordelen die je daar geniet, zoals bijvoorbeeld verminderingen voor kinderen ten laste, zijn niet van toepassing op een tweede woning. Daarnaast kan je gemeente een belasting heffen op je tweede verblijf, aangezien veel Vlaamse gemeenten een specifieke belasting voor tweede verblijven invoeren. Tot slot is er de personenbelasting: je verhuurde woning wordt belast op het kadastraal inkomen, verhoogd met 40%, en dit bedrag wordt opgenomen in je jaarlijkse belastingaangifte.

Een tweede woning kopen kan je op termijn dus heel wat moois opleveren, maar elk voordeel heeft ook zijn nadeel en een meerkost. Gezien de lage rentevoet storten vele Belgen zich op de vastgoedmarkt, dus dat kan ook een signaal zijn dat het best de moeite waard is. Weeg in ieder geval alle voor- en nadelen goed af.

Share.