Mag je zelf je woning verkopen, ook al heb je een makelaar?

Share.

Als je met een vastgoedmakelaar in zee gaat, onderteken je een contract om de verkoop te realiseren. Maar wat als er iemand opduikt dat je huis wil kopen. Mag je dat zelf ook doen? Dan is het nakijken geblazen om welk contract je hebt afgesloten met je makelaar.

Stel: je beslist om een beroep te doen op een makelaar omdat je dan zelf geen bezichtigingen moet doen en documenten in orde moet brengen. Toch kan het zijn dat je ervoor kiest om meerdere makelaars in te zetten, of dat je een notaris inschakelt. Waar moet je nu op letten?

Exclusief vs niet-exclusief contract

Het kan zijn dat je –terwijl je werkt met een makelaar- uiteindelijk zelf een koper vindt. Worden het dan één of meerdere verkooppartijen? Deze contracten kunnen je hierbij helpen.

Exclusief

Bij een exclusief contract is het verboden om zelf over te gaan tot de verkoop van je woning. Vind je uiteindelijk toch zelf een koper, dan ben je aan de makelaar toch een deel van de commissie verschuldigd, namelijk maximum 75 procent van de commissie.

Niet-exclusief

Bij een niet-exclusief contract kan de makelaar, de eigenaar, of een notaris of meerdere vastgoedmakelaars de woning te koop zetten. De makelaar kan slechts zijn recht op ereloon laten gelden als hij het bewijs van zijn tussenkomst kan leveren. Als eigenaar kun je dus zo zelf ook verkopen, bijvoorbeeld aan een verre nicht, of een kennis. Zo hoef je uiteindelijk geen commissie te vergoeden.

Zo’n niet-exclusiviteitscontract is interessant wanneer je zelf veel mensen kent en je zelf goed bent om alle bezichtigingen te regelen en goed kunt onderhandelen.

Co-exclusief

Tot slot bestaat er ook nog co-exclusiviteit, wanneer er meerdere vastgoedmakelaars in overeenkomst de opdracht krijgen de woning te verkopen. Bij woningen komt het minder vaak voor, maar het kan dus wel. De makelaars spreken dan onderling af om samen te werken rond onder meer publiciteit en de nodige documenten in orde te brengen. Zij zullen hetzelfde commissiebedrag krijgen als anders en spreken onderling een verdeling af.

Sleutel-huis

Duur van het contract

Een contract met een vastgoedmakelaar in exclusiviteit of co-exclusiviteit loopt standaard zes maanden. Die wordt stilzwijgend verlengd met een maand, tenzij er een opzeg gebeurt. Een contract tijdig aangetekend opzeggen kan dus zeker als je de opzegperiode in acht neemt. Niet-exclusieve overeenkomsten kunnen voor een langere termijn worden afgesloten.

Bedenktijd

Net uit volle overtuiging een contract ondertekend bij een makelaar, maar je twijfelt? Geen probleem. Wettelijk is er een ‘bedenktijd’ van zeven dagen voorzien bij het ondertekenen. Afstappen van het contract is in die week mogelijk. Pas daarna ben je gebonden aan het contract, tot zolang het geldig is.

Commissie betalen

In de overeenkomst met de vastgoedmakelaar verbindt je ertoe een commissieloon te betalen van zodra een koper een schriftelijk geldig bod uitbrengt.

Eens beslist om je woningverkoop aan een vastgoedmakelaar toe te vertrouwen, hoef je niet aan hem alleen vast te hangen. Tenzij je een exclusiviteitscontract ondertekende. Bij ondertekening van een co-exclusief contract kun je de verkoop bij meerdere makelaars neerleggen. Onderteken je een niet-exclusief contract, dan kun je de verkoop ook zelf doen, of door een notaris laten uitvoeren.

Auteur: KC
Met medewerling van CIB en vastgoedmakelaars Vestio en Immo Vercruysse

 

Share.