Bouwvallige watertoren getransformeerd tot knappe woning

Delen

Een oude, bouwvallige watertoren, daar kan je toch helemaal niets meer mee doen? Fout! Deze watertoren uit 1931 ziet er misschien aan de buitenkant vrij gewoon uit. Loop je er echter eens rond, dan merk je aan de achterkant van het gebouw dat de toren niet langer dienst doet voor datgene waar hij oorspronkelijk werd gebouwd.

Gedurende twee jaar werd de 24 meter hoge watertoren getransformeerd van bouwvallig monument tot een bijzondere woning met 9 verdiepingen. Het was een grote uitdaging om, gezien de beperkte diameter van 6 meter, alles praktisch in te delen en dus onnodig traplopen te vermijden (al is dat laatste natuurlijk prima voor de conditie). Let op de prachtige plaatstalen onderzijde van het waterreservoir die gelukkig wél nog in goede staat was en de toren verdeelt in twee delen.

Om voldoende lichtinval te hebben, werd een enorme glaspartij voorzien die doorloopt over drie verdiepingen. Helemaal bovenaan werd een terras voorzien waar je een mooi vergezicht hebt over de omgeving. Voldoende licht om in de ruimte zodat je ook probleemloos je dagelijkse leven kan voortzetten. Koken en eten bijvoorbeeld, in een prachtige hypermoderne keuken!

In een watertoren is het moeilijk om afgesloten ruimtes te creëeren. Daarom staan ruimtes als een keuken, woonkamer of slaapkamer vrij openbaar in de woning. Slapen doe je bijvoorbeeld onder de trap. Het is wel enigszins ‘dicht’ gemaakt met een extra stuk muur aan de trap, maar echt volledig afgesloten is het nooit. (Wat uiteraard zijn charmes heeft)

We spraken al over open ruimtes omwille van de structuur, maar wat dan te bedenken over de eindeloze wenteltrappen in de ruimte? De ene vindt het onwijs gaaf, de andere kijkt hier wellicht tegenop. Of je nu voor of tegen bent, de stijl van deze watertoren is alvast eentje om duimen en vingers van af te likken!

Zou jij het ook wagen om een grote toren om te (laten) bouwen tot een woning?

Ontwerp: Zecc Architecten – Foto’s Jeroen Musch

Delen