Hoe haal je het meeste uit je aannemer?

Share.

Wanneer je renoveert of een huis wil bouwen, is het uiteraard belangrijk om je te laten omringen met de juiste professionals. Maar van zodra je de beste vakmannen aan boord hebt, is het van belang om op de juiste voet samen te leven, toch? Wij lijsten alvast 8 belangrijke tips op die je in het achterhoofd kan houden wanneer je begint aan een project.

Vertrouwen

Een goede relatie tussen de aannemer en de klant begint uiteraard bij wederzijds respect en vertrouwen. Wanneer je als klant duidelijke verwachtingen heb geschept en je kan de aannemer daarin blind vertrouwen, dan is het voor de aannemer uiteraard eenvoudiger om een degelijk product af te werken. Andersom geldt hetzelfde: kan de aannemer zijn klanten vertrouwen, dan zal het werk een betere en vlottere voortgang kennen. Maar uiteraard is dat een belangrijk punt waar je met beide partijen aan moet werken.

Communicatie

En hoe kan je er beter aan werken dan te zorgen voor een pico bello communicatieverloop? Nog voor je met de aannemer in zee gaat, is het best om op voorhand te polsen hoe de aannemer het best communiceert en vooral, hoe vaak. Met duidelijke afspraken vooraf vermijd je op die manier dat je om de vijf minuten moet bellen met vragen. Je kan ook eventueel afspreken om om de zoveel tijd samen te zitten voor een update van de werken. Zo zit je steeds op één lijn.

Advies

Het is zeker niet verkeerd om advies of aanbevelingen te vragen bij andere professionals. Zo kan je bijvoorbeeld bij je architect polsen met welke aannemer hij het liefst in zee gaat. Of met welke bouwbedrijven het liefst wordt gewerkt. Kortom: als zij op één lijn staan, dan komt het voor jou wellicht ook in orde!

aannemer

Selectie

Dit geldt zowel voor de aannemer, als de (interieur)architect. Stel belangrijke beslissingen niet uit en hou zoveel mogelijk opties open. Zo kan je eventueel budgetten vergelijken en weet je -nadat je er een uitgebreid gesprek mee hebt gehad- wat wellicht het eindresultaat zal zijn. Hoe je nu de juiste aannemer aanneemt, lees je hier.

Beslissingen

Als je om de tafel zit met de aannemer is het ook aan jou een kwestie van knopen doorhakken. Geen enkele aannemer heeft baat bij een klant die al weken twijfel hoe of wat hij dat bepaalde stuk wil zien. Je kan dus best goed onderhandelen met de aannemer, zodat je een minimum aan vertraging oploopt met een maximum aan resultaat. Maar opnieuw, sta je van in het begin op goede voet met vertrouwen in elkaar en onberispelijke communicatie? Dan vergemakkelijkt dat het verhaal. Oh ja, deze 5 belangrijke beslissingen kan je ook nog nemen tijdens het bouwen.

Financiën

Ook het financiële plaatje is een belangrijke factor in de succesvolle relatie tussen de klant en de aannemer. Een aannemer moet namelijk helder communiceren over het totale kostenplaatje en de klant moet uiteraard tijdig betalen. Als één van beide partijen niet kan voldoen, tast dat uiteraard het vertrouwen aan. En wil je net het maximale uit je aannemer halen, dan zit het vertrouwen best goed. Toch wat extraatjes uitsparen tijdens de bouw van je woning? Dan hebben we nog 8 manieren om te besparen!

woonkrediet-interessant

Een tweede (bouw)firma

Iedereen wil wel graag een second opinion van een expert horen, maar laten we dat maar niet doen. Aannemers hebben na jaren expertise een bepaalde manier van werken ontwikkeld. Extra -en vaak onnodige- input van derden bemoeilijkt het bouwproces. Dus hou het contact wellicht tussen jullie of nog een kennis die van in het begin mee om de tafel zit, maar doe het alvast niet na een maand of drie.

Stimuleren

Net zoals op het werk, kan het af en toe handig zijn om voor de nodige motivatie te zorgen. Versgebakken koekjes of een koud biertje op een warme vrijdagnamiddag doen alvast wonderen. En ja, de relatie tussen jullie neemt zienderogen toe. Resultaat: een prachtig, afgewerkt huis. Het is dus best oké om af en toe de mensen die je woning aan het bouwen zijn in de watten te leggen.

Bron & foto’s: Domain

Share.

Leave A Reply