5 geheime energieverbruikers in huis

Share.

Wie op zoek gaat naar een woning, houdt wellicht ook rekening met stopcontacten. En zijn er onvoldoende, dan benutten we ze wel optimaal met een verdeelstekker, toch? Deze stopcontacten steken we vol verbruikende toestellen, niet wetende dat deze tijdens het niet-gebruiken ook heel wat energie verbruiken. Pak dus deze 5 zwaarste energieverbruikers aan voor je energierekening onnodig oploopt!

1. Elektronica

Een computer, een televisie, een PlayStation. Het zijn maar enkelen van de toestellen die wellicht continu in het stopcontact blijven steken. Hoewel velen een sluimerstand hebben, verbruiken ze wel nog steeds veel energie wanneer je ze niet gebruikt. Een LCD en een oude Plasma TV die gewoon in sluimerstand blijven, verbruiken op jaarbasis bijvoorbeeld 22kWh extra. Een LED TV houdt het dan weer op 2,2 kWh extra. Spelconsoles verbruiken gemiddeld tot 69,5 kWh, stand-by-periode niet inbegrepen. Ter info, de prijs per kWh ligt rond de 0,23 euro.

Wanneer je de toestellen niet gebruikt, is het dus raadzaam om ze volledig af te zetten of zelfs de stekker uit te trekken. Met een energiezuinige televisie is het misschien niet nodig om elke keer een kabel uit te trekken, maar spelconsoles – die continu in de stekkers blijven steken – kunnen je wel wat besparen.

2. Opladers

Een oplader van je gsm, laptop of tablet die continu blijft steken in het stopcontact is voor jou misschien handig, maar voor je energiefactuur een fikse tegenvaller. Blijven ze steken in je stopcontact, dan verbruiken ze stiekem wat energie. Waar je eerder met een gemiddeld vermogen van 5W op jaarbasis 43,8 kWh kwijt was, is dat met moderne opladers minder het geval. Je verliest er slechts 0,175 tot 1,75 kWh per jaar door.

Idealiter steek je ze dus enkel in wanneer nodig, of maak je gebruik van een verdeelstekker met aan- en uitknop. Zo kan je al wat uitsparen.

3. Oude apparaten

In sommige huishoudens draaien vaatwassers, wasmachines, drogers, koelkasten en vrieskasten op volle toeren. Logisch ook, maar als enkele toestellen al 10 jaar op de teller hebben staan, dan bestaat de kans dat ze erg veel energie verbruiken. Wanneer je dus deze toestellen -stap per stap- vervangt, let dan zeker op het verbruik van deze toestellen. Ze kunnen je op jaarbasis heel wat geld uitsparen.

Bijvoorbeeld: heb je momenteel een wasmachine van het energietype B, dan verbruik je op jaarbasis 259 kWh, wanneer je ze 4 keer per week gebruikt. Ter vergelijking, een wasmachine van het energietype A+++ verbruikt dan slechts 173 kWh. Dat is een besparing van 86 kWh, ofwel 20 euro.

4. Keukenapparaten

Heb jij ook twee koffiezetters, een broodrooster en een fruitpers op je aanrecht staan? En steken deze nog in het stopcontact na het ontbijt? Dan verbruiken ze doorheen de dag nog heel wat energie. Wist je dat een koffiezet bij gemiddeld gebruik 42kWh jaarlijks op de teller heeft? Voor een microgolfoven is dat het dubbele en geldt dat enkel voor het gebruik.

Zorg er dus voor dat je ze enkel in het stopcontact steekt wanneer je ze echt gebruikt, want de display van je microgolf kan je op jaarbasis nog behoorlijk wat centjes kosten. Maar toch nog een positief puntje om af te sluiten: je bespaart tot 50% uit wanneer je je microgolfoven gebruikt in plaats van je oven. Echt waar!

5. Licht

Ik denk niet dat je verrast bent wanneer we zeggen dat licht energie verbruikt. Denk ook maar aan oude gloeilampen, waar veel energie ook aan warmte verloren gaat. In de woonkamer hebben gloeilampen van bijvoorbeeld 100 Watt ongeveer een lichtintensiteit van 1.300 tot 1.400 lumen, goed voor een jaarlijks gemiddeld verbruik van 167 kWh.

Ter vergelijking: een spaarlamp met dezelfde lichtintensiteit verbruikt 42 kWh. Eenzelfde LED-lampje is met 21 kWh nog zuiniger. Qua prestaties zijn ze zeker niet slechter, waardoor je op die manier veel minder energie verbruikt. Het kost misschien een beetje meer aan de kassa, maar op termijn doe je er wel profijt mee. Een slim verlichtingsplan zorgt dus voor een betere portemonee.

Wie zijn of haar energiefactuur wil zien dalen, kan dus rekening houden met deze ‘verborgen’ sluipverbruikers. Algemeen aangenomen gaat het over 100 euro op jaarbasis dat stiekem je huis verlaat. Vermits elk beetje telt, is elke stap die je zet een gouden zaak voor je bankrekening. 🙂

Bron en foto’s: Doityourself.com
Bron cijfervoorbeelden: Energids

Share.

9 Comments

 1. gunther vermeir on

  Het zou leuk zijn mocht er ook enige data in een artikel staan, bvb:

  Een usb / phone/ tablet charger “standby” (niks aan het opladen) gebruikt ergens tussen 20mW en 200mW, dat is dus tussen 175 a 1750Wh per jaar als ie 24/7 insteekt.

  Maw evenveel als een moderne A+ HD tv gebruikt in 4 (20mW) a 40 (200mW) uur of een B klasse 4K tv in 2.5 a 25 uur als ie aan staat.
  Of nog anders gezegd als je een moderne A+ TV koopt in plaats van een nieuwe in B klasse en 4uur/dag kijkt bespaar je op jaar basis evenveel als 170 a 17 laders die een jaar lang ingeplugd zijn

  Ik vermoed dat voor andere verbruikers jullie wel eens een rekenmanchientje kunnen boven halen (solar powerd natuurlijk), kwestie van misschien de zaken iets duidelijker te stellen?

  • Dag Gunther,

   Goed idee om cijfermateriaal toe te voegen. We hebben het voor je opgezocht en toegevoegd aan het artikel. ^Yannick

 2. Er is een fout in de berekening: “Met een gemiddeld vermogen van 5W, ben je door je gsm lader – op jaarbasis – slechts 1,85 kWh kwijt, maar het is een begin.”

  5 W * 24 uur/dag * 365 dagen/jaar * 0.001 kWh/W = 43,8 kWh/jaar

  Een vuistregel is: een Watt permanent verbruik kost 1 € per jaar.

  • Dag Fons,

   Goed gezien! Onze rekenmachine liet het even afweten. We hebben het foutje dan ook meteen rechtgezet. ^Yannick

  • gunther vermeir on

   yep, als iets “uit” staat maar toch warm word dan weet je dat ie veel verbruikt (bvb de proximus tv decoder dingen) .
   tip: een zeer goede “Koppla” usb lader is te koop in ikea
   Dit ding is compatibel met alle apple of android usb tablet/phone apparaten , gebruikt weinig in standby (0.030W) en is veilig (!)
   Uitleg in het engels: http://lygte-info.dk/review/USBpower%20Ikea%20Koppla%20UK.html

   Persoonlijk heb ik al paar “goedkope” usb laders tegengekomen die echt onveilig zijn en dan spreek ik nog niet van de ultra goedkope dingen die je op ebay vind, die zijn echt gemaakt om je huis af te branden of 220 op je telefoon te zetten.

 3. Fred Mallants on

  de moment dat wij zuiniger gaan doen met onze elektriciteit laat men de prijzen stijgen , hoe minder wij verbruiken hoe duurder het wordt da’s economie ! Het draait niet om zuiniger te worden want dan halen zij hun cijfers niet en dat wil men niet , MEN WIL OMZET DRAAIEN WINST MAKEN . En al diegene die zuinig aan doen hebben er niets van begrepen 10€ besparen misschien en volgend jaar 300€ extra betalen en in plaats van zit penningen zullen het grotere onkosten zijn voor de beheerders
  Wil je besparen en winst maken ? Wek zelf stroom op en zeg er niets van en je overschot verkwansel je bv met een stroomgenerator op diesel en bouw je om naar PPO ( frituur olie dat je krijgt van kennissen en vrienden ) en je maakt het eerste jaar al winst en heb je teveel zet een hennepplantage dan geraak je van de overschot wel af 😉

 4. In Nederland betaal je eigenlijk meer aan de omliggende kosten dan aan de energie zelf, dus het vervoer, opslag, btw en allerlei verzonnen tax’en.

 5. gerrit van goethem on

  De meeste aanbevelingen om te besparen door “nieuw te kopen” zijn commerciële prietpraat.
  Voorbeeld: Ik heb een kwh teller tussen onze 20 jaar oude diepvriezer gestoken telkens gedurende een maand in verschillende seizoenen om zo een duidelijk beeld te krijgen van het verbruik.
  Daarna heb ik met het “opgegeven” verbruik van een nieuw “energie zuinig” toestel met dezelfde inhoud berekend hoeveel mij dit zou kosten. Om de aankoopprijs van het nieuwe toestel uit te sparen via minder verbruik had ik welgeteld 9 jaar en 8 maanden nodig. Pas daarna begon ik te besparen. Rekening houdend met de lagere levensduur van nieuwe toestellen is het dus zéér de vraag of er wel ooit van een besparing sprake zal zijn.
  De enige winnaar is hier de fabrikant !

Leave A Reply