Hoe schilder je een plafond?

Share.

Heb je eindelijk beslist om je woning een nieuw kleurtje te geven? Dan is het altijd goed om even een stapje achteruit te zetten en je project voor te bereiden. Want hoe begin je nu aan schilderwerken? Eerst en vooral, ben je van plan om ook je plafond aan te pakken? Dan begin je best daarmee, voor je een net geschilderde muur weer bespat.

Klaar? Verhuis alvast je meubels, want we beginnen eraan!

1. De voorbereiding

Net zoals met elke renovatieproject is het raadzaam om het ruimere plaatje te aanschouwen. Dat kan met een goede voorbereiding. Eerst en vooral is het goed om alle meubels aan de kant te schuiven, in een andere ruimte te zetten of beschermen met een plastieken zeil. Dat laatste doe je ook best met je vloer.

Daarna kan je het plafond onder handen nemen. Zo kan je met behulp van een scheut ammoniak in warm water je plafond ontvetten. Denk maar aan de keuken, waar door het vele koken het plafond niet helemaal meer netjes is. Je plafond ontvetten zorgt ervoor dat de verf nadien beter pakt.

2. Herstellen

Sommige plafonds hebben na verloop van tijd ook wat schade opgelopen. Zo doe je er goed aan om scheurtjes en gaatjes in het plafond te herstellen. Oud pleisterwerk kan je aanpakken door met een plamuurmes losse stukjes te verwijderen en nieuwe vulling aan te brengen op het plafond. Bij een houten plafond kan je gaatjes opvullen met eenzelfde plamuurmes en kneedbaar hout. Laat je vulling nadien uitharden en schuur eventueel je plafond egaal, zodat de verf beter hecht.

3. Tapen

Nu alles klaar is om te verven, is er nog één taak die je echt moet voltooien: tapen. Stel dat je enkel je plafond een nieuw kleurtje wilt geven, dan is het praktisch dat ook enkel je plafond een kleurtje krijgt. Je vloer had je al afgedekt, maar de tape rondom je plafond voorkomt dat je tijdens het verven een deel van je muur in een nieuw jasje steekt. Let erop dat je tape zo vast en zo recht mogelijk hangt. Een luchtbubbeltje onder de tape kan er namelijk voor zorgen dat de tape loskomt of dat er verf onder geraakt.

4. Verven maar!

Alles is verhuisd of afgedekt, je plafond is helemaal perfect in orde en je hebt de tape aangebracht? Perfect! Dan kan je nu beginnen verven. Om ervoor te zorgen dat je uiteindelijke verf goed hecht, is het raadzaam om eerst een primer aan te brengen. Net zoals bij een gewone verf kan je beginnen aan de randen. Met een kleinere borstel vul je eerst de moeilijke hoekjes op, zodat je nadien all the way kan gaan met de verfrol, die veel moeilijker in de hoekjes kan.

Nadat je primer gedroogd is, kan je op dezelfde manier -eindelijk- kleur brengen in je ruimte. Als je plafond na het verven goed opgedroogd is, kan je ook een tweede laag aanbrengen. Deze zorgt ervoor dat je bepaalde plekken -die eventueel niet goed gehecht waren- alsnog meehebt voor het perfecte resultaat.

Extra tip: zorg ervoor dat je kan schilderen in optimale condities. Zo is de ideale kamertemperatuur tussen de 10° C en 20° C. Te koud, te warm, te droog of te vochtig tast je verf meteen aan. Bij een te droge ruimte, droogt de verf te snel, met alle gevolgen van dien. Door enkele bakjes water in de ruimte te zetten, zorg je ervoor dat de luchtvochtigheid op peil blijft.

5. Opruimen

Is alles perfect geverfd zoals je het wilt? Verwijder de tape dan meteen. Zo vermijd je dat je de verflaag beschadigt. Om nadien de verf beter te laten drogen, kan je de ruimte na het schilderen goed laten verluchten door een raam open te zetten. Let wel dat het dan buiten niet te vochtig is.

Was nadien alle borstels netjes uit. Heb je gebruik gemaakt van verf op basis van olie, dan kan je de borstels best proper maken met behulp van verfverdunner. Gebruik het wel op een goed verluchte plaats. Andere borstels kunnen perfect met warm water en een sopje.

Bron en foto: DoItYourself

Share.

Leave A Reply