Een huis van stro bouwen? Zo gebeurt het!

Share.

De tijd dat huizen van stro enkel voorkwamen in Bokrijk en sprookjes is voorbij. Strobalenbouw heeft zich de laatste jaren ontwikkeld tot een ecologische, energiegunstige en vooral budgetvriendelijke methode. Staat er bij jou in de buurt ook zo’n strohuis en vroeg je je altijd af hoe de vork precies in de steel zat? Hoog tijd voor een veldonderzoek!

Foto’s ©: Jamabo (links) & Architectengroep Barchi (rechts)

Hoe begin je eraan

Een goede basis voor het bouwen van een strobalenhuis zijn twee rechterhanden, een stevige portie technisch inzicht en een workshop van strobouwspecialisten zoals bijvoorbeeld Het Stroburo. Op die manier kan je een groot deel van je woning zelf bouwen en bespaar je flink wat geld. De funderingen en houten draagstructuur met dak laat je best over aan een ervaren vakman. Vanaf dan kan je zelf aan de slag om het houten skelet op te vullen met stevig samengeperste, op elkaar gestapelde strobalen. Die kan je bijvoorbeeld bestellen bij je lokale stroboer. Je hebt niet van die gigantische ronde dingen nodig, maar kleinere rechthoekige balen. Informeer je dus goed vooraleer je bestelt. De afwerking van een strowoning gebeurt met een laag duurzame, ademende pleister die je kan bezetten met materiaal naar keuze.

Foto’s ©: Het Leemniscaat – Meer foto’s op hun Facebook-pagina

Hoe veilig is een strobalenhuis

In tegenstelling tot wat sprookjes vertellen, vallen hedendaagse strowoningen niet zomaar in elkaar bij een felle windvlaag. De houten draagstructuur zorgt voor voldoende stevigheid en de samengeperste strobalen bieden de nodige isolatie. Geen zorgen, je creëert hiermee geen warm nest voor muizen. Stro is eigenlijk een dode plantenstengel en bevat geen voedsel voor ongedierte. Bovendien maakt die laag pleister eromheen het ook niet aantrekkelijker. Bij een brand zie je je droomhuis niet meteen in rook opgaan. Los stro is wel erg brandbaar, maar de combinatie van goed geperste balen en een dikke beschermende leemlaag zorgen voor een brandweerstand van zo’n 90 minuten.

Foto’s ©: Architectengroep Barchi (links) & Jamabo(rechts)

Hoe zit het met premies

We klopten aan bij verschillende verzekeraars en kwamen erachter dat je voor een strobalenwoning een brandverzekering kan afsluiten voor een gelijkaardig bedrag als bij traditionele baksteenwoningen. Spreek dus gerust je verzekeringsmakelaar aan om hierover meer info te krijgen.

Helpt de overheid ook een handje? Wij vroegen het aan het Vlaams Energieagentschap. De regel is simpel: bouw je een energiezuinige woning, dan kom je in aanmerking voor premies. Het maakt dus niet uit of je kiest voor een traditionele of ecologische woningbouw.

Foto’s ©: Jamabo (links) & Architectengroep Barchi (rechts)

Hoe ziet zo’n woning eruit

Bij de inrichting van je strowoning hou je er best rekening mee dat de muren door de strobalen dikker kunnen zijn. Dat verkleint de bewoonbare oppervlakte natuurlijk wel. Omdat je met stro werkt, kan je ook geen zware dingen aan de wanden zelf bevestigen. Denk dus op voorhand even na waar je die grote kast wil, zodat je dit kan voorzien in je houten constructie. Voor zwaardere fotokaders kan je met een ophangsysteem aan het plafond werken. Qua vormgeving aan de buitenkant heb je meer vrijheid. Wij willen jou deze pareltjes alvast niet ontzeggen. Misschien een ideetje voor jouw nieuwbouwwoning?

Bouwen Belgen ook met stro

Wat was die uitdrukking ook weer van Belgen, baksteen en maag? In ons land zijn strowoningen inderdaad nog erg dun gezaaid. Toch zie je ze hier en daar al opduiken. Je bent dus zeker niet alleen als je wil kiezen voor deze ecologische bouwmethode. Neem bijvoorbeeld eens een kijkje op de website van Ecobouwers voor een paar mooie exemplaren. Die kan je zelfs bezoeken, ideaal om uit eerste hand een antwoord op al je vragen te krijgen!

Alle foto’s verkregen dankzij Architect Henk Van Aelst,  JamaboHet Leemniscaat en Architectengroep Barchi.
Facebook-foto: Strawbale.com

Meer info over strobouw: Ecobouwers / Strobouw.nl / Arty Farty Farm / energie@vlaanderen.be

Leuke verhalen van strobalenbouwers: Joyce & Robin – Zonhoven  / Nele & Esbjorn – Sint-Niklaas / Katrien & David – Meerhout

Auteur: KP

Share.

Leave A Reply