Kurk, linoleum of marmoleum?

Share.

Ben je bezig met bouwen of verbouwen, dan zal je ongetwijfeld ook een keuze moeten maken voor de vloer. En die keuze is groot! Denk alleen nog maar aan de materiaalkeuze. Kurk, linoleum en marmoleum zijn bijvoorbeeld één van de mogelijkheden.

Een gladde vloerbedekking gemaakt van natuurlijke materialen. Maar de productie van een kurkvloer is wel volledig anders dan die van een linoleum- of marmoleumvloer. De drie hebben wel gelijkaardige eigenschappen: gemakkelijk in onderhoud, geluidsdempend en decoratief.

Kurk

Kurk wordt gemaakt van de bast van de kurkeik. Hier maakt men kurkkorrels van die worden gebonden met kurkhars. De kurkvloer is zowel als tegel of als laminaat beschikbaar en gaat zo’n 15-20 jaar mee. Om de drie jaar moet er wel een nieuwe laklaag aangebracht worden.

Isolatie

De isolerende en geluidsdempende eigenschap is te danken aan de gesloten honingraatstructuur die lucht in de vloer houdt. Dat heeft dus voordelen, maar een nadeel is dan weer dat het niet kan in combinatie met vloerverwarming, want die warmte komt er niet doorheen. Een ander nadeel is misschien de prijs; goedkoop is het zeker niet.

Stijl

Steeds meer mensen kiezen voor een vloer uit kurk omwille van de stijlvolle look. Zo kan je niet alleen erg donker gaan zoals een klassiek interieur, maar je kan ook voor een erg lichte kurktint gaan. En dat laatste is dan weer erg in trek voor zij die gaan voor een modern interieur.

Linoleum en marmoleum

Linoleum en marmoleum zijn net als kurk een zuiver natuurproduct. In tegenstelling tot vinyl dat er op het eerste zicht gelijkaardig uitziet, maar wel synthetisch is. Linoleum heeft als voornaamste bestanddeel lijnzaadolie en als aanvulling daarop kurk of houtmeel en hars op een rug van jute. Marmoleum is hierop een variant met een marmerachtige textuur.

Isolatie

Het is een vrij harde vloer waar geen indrukken of krassen in achter blijven en net als kurk een isolerend en geluiddempend vermogen heeft. De decoratieve mogelijkheden zijn enorm. Linoleum is niet alleen effen maar ook in talloze designs beschikbaar. Het is ook een vloer die gemakkelijk kan worden gesneden. Ideaal voor creatieve personen die iets bijzonders van hun interieur willen maken. Bovendien is het een betaalbaar product, maar wel duurder dan vinyl.

Agressieve schoonmaakmiddelen moet je wel achterwege laten, omdat de lijnolie dan verwijderd wordt, terwijl dat een onderdeel van het linoleum is. Kies dus speciale schoonmaakmiddelen die zorgen dat het een beetje vettig blijft.

Foto’s: Pinterest

Share.

Leave A Reply