Is jouw gevel aan vervanging toe?

Share.

De gevel van je woning zorgt voor een eerste indruk. Een iets verouderde gevel, met hier en daar een barst of een scheur, wordt niet altijd met veel vreugde onthaald. Een uitzonderlijke gevel die in het oog springt, mag zich daarentegen wel als primus van de straat onderscheiden. Maar wat als jouw gevel tot de eerste groep behoort, moet je hem dan vervangen, of volstaat reinigen?

Waar moet je op letten?

Alles begint bij de soort én de staat van je gevel. Zo heeft een gevel uit glas een andere benadering nodig dan zijn bakstenen variant. Maar laten we met die laatste verder gaan. Ze hebben een gemiddelde levensjaar van 150 jaar, dus de kans bestaat dat je er nog een heel eind mee verder kan. Desalniettemin kan ze na verloop van tijd haar robuustheid of schoonheid verliezen. Om haar in de glorie te herstellen, kan je best even een specialist laten komen. Zij meten de situatie op en weten precies welke behandeling de gevel nodig heeft. Je kan het uiteraard ook -en goedkoper- zelf doen, maar met een specialist weet je zeker dat de gevel in goede handen is.

Wanneer vervangen?

Een gevel in slechte staat, moet uiteraard zo snel mogelijk vervangen worden. Dat kan gaan van een barst of scheur in de stenen van gevel, tot voegen die onherkenbaar zijn of een afbrokkelende latei, wat de draagconstructie is die de gevel draagt boven open stukken, zoals een raam. Een gevel die niet helemaal meer in topvorm is, kan op termijn vocht- en schimmelproblemen in huis veroorzaken.

Wat vervangen?

Is je gevel aan vernieuwing toe? Dan zijn wordt er vaak onderscheid gemaakt tussen de drie belangrijkste renovaties binnen de gevelwerken. Enerzijds de vervanging van de stenen, het oplapwerk van de voegen en de dringende versteviging van de latei. Wie zijn hele gevel trouwens wil vervangen, kan altijd gaan voor een gevel uit glas, een artistieke gevel of de meerwaarde van crepi ontdekken!

Stenen vervangen

Brokkelen er stukken van je gevel, of zit er een scheur in? Dan kan je je best je stenen vervangen. het van belang om uw stenen te vervangen om verdere schade te voorkomen. Door scheuren is je huis namelijk niet meer beschermd tegen regen of tijdens vorstperiode en kan het op termijn zelfs verzakken. Afhankelijk van het type gevel betaal je gemiddeld 10 euro per m².

Voegen vervangen

Zijn de stenen in een te slechte staat, dan moet je ze minimum drie centimeter uitslijpen en opnieuw voegen met mortel. Wacht er zeker niet te lang mee, want slechte voegen, kunnen ook op termijn schade in huis veroorzaken. De kostprijs ligt rond de 33 euro per m².

De latei aanpakken

Een latei die barsten vertoond, daar moet je onmiddellijk bij zijn. Anders is er verzakking van de gevel mogelijk en lopen de kosten nog hoger op. Conclusie: zie je ook maar iets aan de gevel, van welke aard dan ook. Wees er snel bij en raadpleeg een specialist. Je kan het uiteraard zelf ook doen, maar gaat er wat mis, dan ben jij aansprakelijk en kan het je op termijn nog meer kosten.

Wanneer reinigen?

Wie zijn gevel enkel wil reinigen, is er meestal aan voor de moeite. Zo moet je sowieso je gevel controleren op slechte of gebroken stenen en deze behandelen met een steenversteviger of steenverharder. Dit heeft een week nodig te verstevigen. Is je gevel nog heel, dan nog kan het mettertijd aangetast worden door allerlei weersomstandigheden. Nadien is een eerste voorbereidende taak het ontmossen van je gevel. Wacht na de behandeling tegen mos opnieuw een week voor je andere werken aanvat. Zo ben je zeker dat alle wortels in de steen ook dood zijn.

Hoe reinigen?

Na een inspectie van de gevel beslist de door jou gekozen reinigingsspecialist welke (chemische) producten er gebruikt moeten worden om je gevel een nieuw leven te geven. Deze keuze is afhankelijk van de steensoort en het type vervuiling.

Zandstralen

Wanneer je je gevel gaat zandstralen ga je onder hoge druk kleine korrels zand tegen de gevel spuiten. Het voordeel is dat het kan worden toegepast op erg vervuilde gevels en milieuvriendelijk is. Nadeel is wel dat je een deel van de ondergrond verwijdert en de gevelstructuur dus beschadigt. Hoe grover de korrel, hoe groter de kans op beschadigingen.

Voor een poreuze gevel, maak je best gebruik van softblaastechnieken.

Vochtstralen

Deze gevelreiniging bestaat uit een combinatie van water met zand, kalk of glasparels. Vermits water veel zachter is dan zand, verloopt het reinigen veel zachter. Je kan daarnaast de dikte van de korrels en de druk aanpassen afhankelijk van de soort baksteen of gevelbekleding. Tot slot is nevelstralen, wat vaak gebruik wordt bij renovaties, eveneens een optie.

Stoomreinigen

Bij het stoomreinigen wordt er met een temperatuur tussen de 100° en 150° Celsius de gevel gereinigd. Het voordeel is dat deze techniek goedkoop is, vermits er enkel water wordt gebruikt. Het nadeel is wel dat deze techniek enkel toepasbaar is bij minder vervuilde gevels.

Chemisch renigen

Is je woning echt hardnekkig vuil? Dan kan er gekozen worden voor de chemische reiniging, waarbij biologische of chemische middelen afgestemd worden op de ondergrond zodat er geen schade aangebracht kan worden. Deze effectieve en goedkope techniek kan in korte tijd grote oppervlakken van gevels kan reinigen.

Tot slot worden de meeste gevels ook geïmpregneerd. Dat betekent dat er nog een extra beschermlaag op de gevel wordt gespoten, waardoor het voortaan bestand is tegen schimmelvorming, vocht- en vorstschade en zelfs brandwerend is.

Share.