Hoeveel betaal je voor een vastgoedmakelaar?

Share.

De makelaar, uw vriend. Het klinkt bijna als een foute reclameslogan. Vastgoedmakelaars bieden vandaag een uitgebreid pakket aan om je te helpen bij het verkopen of verhuren van je woning. Je hoeft niet wakker te liggen om zelf alles te regelen, de makelaar doet het voor je. Klinkt fantastisch, maar hoeveel zal het je kosten en wat krijg je voor dat geld? Wij vroegen het aan Celine van CIB Vlaanderen en Filip van vastgoedkantoor Dewaele | vastgoed met advies.

De juiste prijs

Vastgoedmakelaars zijn volledig vrij om hun tarieven zelf te bepalen. Het is dus perfect mogelijk dat twee makelaars een verschillende prijs vragen om jouw huis te verkopen. Bij de meeste betaal je zo’n 3% à 4% van de verkoopprijs van de woning. Wil je eerder verhuren, dan wordt het ereloon berekend op basis van 1 tot meerdere maanden huur. Wil je te weten komen hoeveel een makelaar aanrekent, maar heb je niet meteen zin om het kantoor binnen te stappen, dan kan je gewoon in de etalage kijken. Vastgoedmakelaars zijn immers verplicht hun tarieven op een goed zichtbare plaats te afficheren. Je wilt cijfers zien, zeg je? Goed, voor de verkoop van een huis ter waarde van 225.000 euro bijvoorbeeld, betaal je tussen de 6.750 euro en 9.000 euro aan ereloon.

Je woning verkopen

Dat is heel wat. Maar wat krijg je voor dat bedrag en waarom is het handiger om samen te werken met een vastgoedmakelaar in plaats van zelf de verkoper in je boven te halen?

Wat kan hij/zij voor jou doen?

 • De waarde van je woning schatten,
 • Zorgen voor de verplichte attesten en certificaten (EPC, bodemattest, elektrische keuring, de watertoets, …),
 • Het verkoopdossier aanleggen,
 • Een marketingplan opmaken voor uw woning (publiciteit online en offline, professionele foto’s, …),
 • Bezichtigingen regelen en eventuele moeilijke vragen van kandidaten beantwoorden,
 • Professionele onderhandelingen over de prijs,
 • De onderhandse verkoopovereenkomst opstellen, …

Je woning verhuren

Je hebt een huis of appartement dat je wilt verhuren. Wat moet je doen en waarmee moet je in orde zijn? Je kan er zelf achteraangaan of je kan de hulp van een vastgoedmakelaar inschakelen om te:

 • Helpen bij de opmaak van de huurovereenkomst zodat die voldoet aan alle wettelijke vereisten,
 • Kandidaat-huurders zoeken en rondleiden,
 • De plaatsbeschrijving opmaken,
 • Screening van de kandidaat-huurder,
 • Zorgen voor de registratie van de huurovereenkomst en plaatsbeschrijving,
 • De opname van de meterstanden en overname van nutsvoorzieningen organiseren,
 • Het regelen van de storting van de huurwaarborg.

Zelf je woning verkopen of verhuren? Dat kan hier!

Factuur

Je weet nu al aan welke prijs je je moet verwachten. Maar hoe zit dat met de effectieve betaling? Het hoe en wanneer wordt je uitgelegd bij de bespreking van het contract. Gebeurt dat niet, vraag er dan zeker naar want je wilt nu eenmaal geen kat in een zak (ver)kopen. Binnen welke termijn je die factuur moet betalen, hangt af van de afspraken die je met de makelaar hieromtrent gemaakt hebt en van de betalingsvoorwaarden die hij hanteert.

Goede raad

Tot slot kregen we nog goede raad mee van Filip. Als het te goed om waar te zijn klinkt, dan is dat waarschijnlijk ook zo. Belooft een vastgoedmakelaar je huis te kunnen verkopen aan een onrealistisch hoge prijs, dan kan je er beter je handen van afhouden.

Auteur: KP
Met dank aan Celine van CIB Vlaanderen en Filip Dewaele van Dewaele | vastgoed met advies.

Share.