Een plat dak: kiezen voor roofing of EPDM?

Share.

Je kan er niet meer omheen: platte daken zijn ongekend populair. Ze ogen niet alleen strak, ze helpen je om compacter te bouwen én dus te besparen op je energiefactuur. Ook kan je er erg leuke dingen mee doen. Denk maar aan een weelderige daktuin, een ecologisch groendak of een plat dak met een ballastlaag in grind, die het dak niet alleen beschermt maar er ook een stijlstatement van maakt. Je hoort het al: platte daken zijn er in alle vormen en maten en je kan kiezen tussen heel wat afwerkingsmaterialen.

Maar welk materiaal is nu de beste keuze voor jouw plat dak? En doorstaat jouw dak de tand des tijds? 3 materialen vind je hieronder!

Roofing

Roofing zijn ook gekend als bitumen dakbanen, maar wordt in de volksmond zelden zo genoemd. Bitumen wordt al jaar en dag gebruikt voor het bedekken van platte daken en gaat bewezen tot wel 40 jaar mee. Roofing heeft bij heel wat mensen een kwalijke reputatie omdat het materiaal vroeger niet altijd van de beste kwaliteit was. Sinds de jaren ’80 beschikken de Belgische fabrikanten over nieuwe aangepaste bitumen dakbanen met gemodificeerd bitumen en polyester-wapeningen. Deze bieden een economisch verantwoorde oplossing bieden aan voorgaande problemen.

Qua plaatsing kan roofing gelast worden, maar vandaag de dag worden grote hoeveelheden bitumen dakbanen ook zelfklevend geplaatst. Plaatsing met koudlijm is eveneens mogelijk. Bitumen dakbanen kunnen ook mechanisch bevestigd worden of los geplaatst worden met een ballastlaag.

EPDM

EPDM, of Ethyleen – Propyleen – Dieen Monomeer, is een erg rekbaar synthetisch rubber dat je misschien wel kent als “vijverfolie”. Maar ook voor andere waterdichtingstoepassingen, zoals pakweg dakbedekking, is het een erg nuttig en veelzijdig product dat al sinds de jaren 60 gebruikt wordt in de huizenbouw.

EPDM is een pak milieuvriendelijker dan bitumen en heeft een levensduur van wel 50 jaar. De folie kan in één stuk of in diverse stroken worden uitgevoerd. De stroken worden gelijmd of koud gelast en daarnaast wordt ook bijna altijd een mechanische fixatie voorzien zodat alles netjes op zijn plaats blijft. Ook hier geldt dat de naden een zwaktepunt kunnen vormen voor je dak. Je kan trouwens ook opteren om de folie los te laten liggen en een ballast, zoals grind, beton of tegels, te gebruiken ter bevestiging. Deze optie is ideaal als je graag een daktuin of dakterras wil creëren, of als je zo’n grind- of betonplaatafwerking mooier vindt dan een vlak in EPDM.

Er zijn heel wat verschillende soorten EPDM, elk met hun eigen kwaliteiten en eigenschappen. Het is dan ook moeilijk om alle EPDM-producten over dezelfde kam te scheren. Zo heb je naast de typische zwarte EPDM-folie, die niet geschikt is voor recuperatiewater omdat deze het water bruin kleurt, ook gladde EPDM die geen kleur afgeeft, en vind je de folie in heel wat verschillende diktes, coatings en afwerkingsvormen.

PVC

Een vaak vergeten en ook minder gebruikt dakbedekkingsproduct is PVC. Het is dun en goedkoper dan roofing en EPDM, maar ook een stuk minder duurzaam. Het is dus een goede budgetoplossing, maar je moet er rekening mee houden dat je PVC sneller zal moeten vervangen dan bitumen en EPDM. Hier kan je rekenen op een levensduur van 10 tot 15 jaar, of zelfs iets langer als je het dak regelmatig onderhoudt.

Elk materiaal heeft voor- en tegenstanders, maar over één ding is iedereen het eens: een goede isolatie, afwatering en uitvulling van je plat dak zijn veruit de belangrijkste voorwaarden voor een duurzaam resultaat. Ook een correcte plaatsing kan heel wat euvels en ongelukjes vermijden. Kies dus voor een aannemer die ruimschoots ervaring heeft met het product van jouw keuze of ga zelf heel zorgvuldig te werk. Zo verklein je het risico op een slechte uitvoering en geniet je nog jarenlang van je plat dak.

Auteur: LVB
Bron: Derbigum.be, Resitrix, Firestone
Foto: Expertcontracting.us

Share.