Wat doet een interieurarchitect precies?

Share.

Weinig jobs spreken zo tot de verbeelding als die van interieurarchitect. We zien hen vaak als dure creatievelingen die alleen tevreden zijn als ze marmeren werkbladen in onze keukens mogen installeren en dure Eames-zetels in onze woonkamer kunnen neerzetten. Maar is er iets aan van het cliché? En is dat het enige wat ze doen? We vroegen het hen gewoon even zelf.

Meer dan je denkt?

“De job van interieurarchitect is erg veelzijdig”, klinkt het bij Kim Vandersteene. “Ik help mensen om plekken te ontwikkelen waarin ze graag thuis komen. Ik kijk hoe ze leven, wat hun noden zijn en hoe hun interieur hen gelukkiger kan maken. Zo zal ik geen duur tapijt aanraden aan mensen met jonge kinderen of huisdieren en laat ik zien welke materialen krasbestendig zijn, of waar je minder snel vuil op ziet.”

“Ook opbergruimte is een van mijn stokpaardjes. Wat willen mensen zeker kunnen opbergen? Welke kabeltjes of spullen hebben ze liever uit het zicht, maar toch op een plek die goed bereikbaar is? Met enkele kleine ingrepen kan je al heel wat geluk creëren.”

In een ideale wereld betrek je een interieurarchitect al zo snel mogelijk bij het hele proces. In de ruwbouwfase kunnen ze namelijk nog aanpassingen doen aan de indeling van de woning en gericht advies geven. Dat is bijvoorbeeld erg handig bij het creëren van een optimaal lichtplan, en ook bij moderne domotica is een getraind oog een welgekomen bondgenoot.

Een woning op maat

Wanneer ik vraag naar de grootste vooroordelen over haar job, antwoordt Vandersteene dat heel wat mensen denken dat interieurarchitecten een tiental standaardontwerpen ter beschikking hebben om in elke woning te recycleren. ‘Zo zit het natuurlijk niet’, voegt ze daaraan toe. ‘Je hebt uiteraard een beperkt aantal visuele stijlen, maar die kan je op duizenden manieren toepassen in je woning.

Met 3D-beelden laten interieurarchitecten jouw nieuwe thuis zien
– Foto’s: Kim Vandersteene Interieurarchitectuur & Design

Ook wanneer jij en je buurman allebei verzot zijn op een typisch landelijke stijl, zal je woning er helemaal anders uit komen te zien. Stilistisch zullen ze misschien een beetje op elkaar lijken, maar functioneel krijg je een heel ander eindresultaat. Ik neem alle klanten mee in een traject van een aantal weken waar ik heel goed luister hoe mensen leven, wat ze graag willen en wat hun feedback op mijn ontwerpen is. Iedereen is uniek, en hun woning moet dat ook zijn.’

Wat kost dat?

Dat een interieurarchitect niet goedkoop is, beaamt ook onze interieurarchitect van dienst, al blijken mensen wel vaak aangenaam verrast wanneer ze toch de stap durven zetten. ‘Je moet ook rekening houden met de meerwaarde die een interieurarchitect creëert’, vindt Vandersteene. ‘Velen van ons bekommeren zich over alles, van planning over coördinatie tot oplevering, zodat jij het niet moet doen. Zo heb je minder stress en krijg je achteraf een plek waar je echt gelukkig van wordt.’

Die diversiteit in taken, opties, materialen en meubels maken het dan weer erg moeilijk om een algemene richtprijs te geven. Sommige interieurarchitecten werken met een uurloon, anderen dan weer voor een vast bedrag, en nog anderen kiezen voor een prijs per vierkante meter.

Wil je weten hoe diep je in de buidel tast voor jouw project? Klop dan bij enkele interieurarchitecten aan die matchen bij je stijl voor een persoonlijke offerte.

Auteur: LVB

Share.