5 dingen die je moet weten over keramisch parket

Share.

Wie gaat bouwen of renoveren, moet wellicht ook een keuze maken over de soort vloer die in de ruimte moet liggen. En dat is geen gemakkelijke keuze, want er is heel wat keuze. Maar terwijl iedereen de mogelijkheden van parket en laminaat kent, is er ook eentje die niet zo heel vaak gekozen wordt: keramisch parket. Dit zijn de 5 dingen die je moet weten over deze vloersoort.

Wat is keramisch parket?

Eerst en vooral is het belangrijk om te weten wat keramisch parket nu precies inhoudt en wat nu precies het verschil is met ‘gewoon’ parket. Wel, het zijn eigenlijk smalle keramische vloertegels. Op het oppervlak van de tegel is niet alleen een houtprintje aangebracht, door moderne productietechnieken kan je zelfs een houtstructuur voelen, wat bij laminaat niet eens het geval is. Zo lijkt het alsof je met hout aan de slag gaat en is het moeilijk om nog een verschil te zien met de houten variant.

Foto: Den Ouden Tegel

Welke soorten keramisch parket bestaan er?

Er is op zich voor ieder wat wils en het aanbod neemt continu toe. Of je nu houdt van een klassieke, rustieke of moderne look, of eerder fan bent van een houtsoort zoals eik, tropisch hout of beuk, je zal er wel vinden wat je zoekt. Elke vorm is dan ook nog ondergebracht in verschillende tinten zodat de keramische parkettegel perfect past in het interieur dat je voor ogen hebt.

Net als met gewoon houtparket, kan je ze leggen in allerlei patronen, zoals een prachtige visgraat. Vraag bij de leverancier na hoe je dan precies je tegels moet laten snijden. De meeste keramische tegels worden namelijk verkocht met een lengte van 90 of 60 centimeter. Je kan ze uiteraard ook korter verkrijgen. Langer is ook een optie, al is dat ten eerste duurder omwille van de productiekosten en daarnaast bestaat er de mogelijkheid dat de tegel krom trekt tijdens het bakken.

Foto: Den Ouden Tegel

Wat zijn de voordelen van keramisch parket?

Nu ja, waarom zou je precies voor keramisch moeten kiezen?

  • Keramisch parkettegels is amper te onderscheiden van houtparket. Ideaal dus voor wie fan is van een houten look en warme tegels.
  • Ondanks het eruit ziet als hout, heb je het gemak van het onderhoud van een gewone tegelvloer.
  • Keramische parkettegels blijven krasvrij, zelfs wanneer je je meubels verschuift.
  • Keramische parkettegels zijn te combineren met vloerverwarming.
  • Waar parket en laminaat niet aan te raden is in vochtige ruimtes zoals een keuken en badkamer, vormt dat voor keramisch parket geen probleem.

Wat zijn de nadelen van keramisch parket?

Zoals aan alle vloermogelijkheden voordelen zijn, zijn er dan ook nadelen aan keramische parkettegels.

  • Keramisch parket kost meer dan laminaat en houten parket.
  • Isoleert minder goed op gebied van akoestiek en warmte.
  • Ondanks een warme indruk, voelt de vloer erg koud aan.
  • Tijdens het leggen worden keramische tegels verankerd. Ze zijn nadien erg moeilijk uit te breken.
  • Tijdens het leggen moet de ondergrond ook voldoen aan bepaalde eisen. Een uiterst stabiele ondergrond is nodig.

Foto: Den Ouden Tegel

Hoeveel kost keramisch parket?

Een eenduidige prijs voor keramisch parket is er niet, maar omwille van de duurzaamheid, kan je het niet in dezelfde prijscategorie onderbrengen als houten parket. Hou voor de prijs rekening met de dikte, de lengte, het materiaal en het merk van de tegel, maar reken op ongeveer tussen de 35 en de 120 euro per vierkante meter.

Bron: Interieurdesigner.be
Foto’s: Den Ouden Tegel

Share.