Tips voor een kindvriendelijke badkamer

Share.

Tijdens de drukke ochtendspits of vlak voor het slapengaan is de badkamer één van of zo niet de meest bezochte ruimte in huis. Het is vaak aanschuiven en zeker wanneer er kinderen continu om je aandacht vragen, is het alle hens aan dek en heb je baat bij een badkamer waar je nieuwsgierige zoon of dochter niet al te veel verkeerd kan doen. Een kindvriendelijke badkamer dus, en dat met deze 7 tips!

1. Kindvriendelijke opbergruimte

Waar wij in onze woningen maar geen genoeg van krijgen, is extra opbergruimte. Hoe meer, hoe beter, maar met kinderen kan je best slim genoeg zijn. Ga voor open kasten op hoogte van de kinderen zodat ze niet onnodig in de kasten moeten prullen. Dingen die zij nodig hebben, zoals een handdoek, leg je dus best in het zicht. Daarnaast kan je handdoeken die de kinderen gebruiken aan haakjes aan de muur hangen.

Leg bepaalde zaken waar zij beter vanaf blijven -zoals bijvoorbeeld een haardroger of andere elektronische apparaten- best uit zicht of ga voor opbergruimte in de hoogte. Ook flessen zoals parfum, shampoo, hoestsiroop en andere chemische flesjes hou je buiten bereik van kinderen.

2. Veiligheid!

Veiligheid boven alles. En zeker met overenthousiaste kinderen in de badkamer. Een ongelukje is snel gebeurd, waardoor je best kiest voor meubels met afgeronde hoeken. Is dat niet meer mogelijk, dan bestaan er rubberen hoekjes die je er achteraf nog op kan zetten. Voor het badgebruik kan je best kiezen voor een anti-slipmat, een bad met een lage instap en thermostatische kranen -waar de temperatuur niet boven een bepaald aantal graden komt- om ongelukken te vermijden.

3. Bescherm je badkamer

Je kan je badkamer niet alleen kindvriendelijk voorbereiden voor een veilig gebruik, maar ook voorzien van de nodige bescherming. Zo is er onder andere slijtage mogelijk door het intensieve gebruik ervan. Je muur betegelen kan daarbij helpen. Stel je voor dat -naast gewone slijtage- je kinderen de tandpasta vinden en deze over de muur uitsmeren, dan is dat gemakkelijker te verwijderen op tegels, dan op een gewone muur. Ook bij overmatig vocht, is je originele muur toch net iets beter beschermd.

Foto: Bernard Andre Photography

4. Een trapje voor de kinderen

Wanneer je kind mee in de badkamer is en nog niet echt een leeftijd bereikt heeft dat hij of zij zelfstandig aan de wastafel geraakt, dan is een trapje de moeite waard. Zo kan je liefste spruit moeiteloos aan de wastafel en zich bewonderen in de spiegel wanneer je zijn of haar handjes was of tandjes poetst.

5. Handige wastafel

Stel je voor dat je met je kinderen in de badkamer zit en het is nodig om hun handen te wassen of tandjes te poetsen, dan is het handig om voldoende ruimte te hebben om de nodige badkamertaferelen tot een goed einde te brengen. Zo is een enkelvoudige wastafel met meerdere kinderen niet altijd even handig wanneer ze gelijktijdig staan te wachten. Opteer een dubbele wastafel zodat ze zich elk apart kunnen wassen of gebruik een extra lange wastafel.

6. Personaliseren

Heb je de nodige aanpassingen aan je badkamer doorgevoerd en wil je nog een stapje verder gaan? Dan kan je ervoor kiezen om je liefste spruit een prominente rol te geven in de badkamer. In onderstaand voorbeeld kreeg ene Nathan handdoeken en een toilettasje met zijn naam op en ook zijn wasmand werd gepersonaliseerd. Zit samen met je kind(eren) om na te gaan wat zij precies willen in de badkamer.

7. Decoreren

En hoef je alles te personaliseren? Neen hoor, je kan ook opteren om je badkamer kindvriendelijk te maken door leuke animatiefiguurtjes aan te brengen. Een gekke aap als wasmand, een leuk poppetje als tandpastaverdeler of een kleurrijk douchegordijn? Alles kan!

Voor welk idee zou jij kiezen?

Bronnen: Houzz.com, potterybarnkids.com, parents.com

Share.