De 10 duurste en goedkoopste landen ter wereld om naar te verhuizen

Share.

Denk je er wel eens aan om naar het buitenland te verhuizen? Weet dan wel dat het niet overal beter is. Zéker niet qua huurprijzen en kost van leven. Wil je toch nog wegtrekken? Wees dan goed geïnformeerd, zo krijg je minder snel (of nog beter: nooit) spijt van jouw beslissing. In welke van de 119 landen op deze aardbol je het duurst én goedkoopst kan wonen, kom je hieronder alvast te weten.

Bij het opstellen van dit overzicht werd rekening gehouden met de Consumer Price Index (CPI), die de kost van essentiële diensten en producten vergelijkt met de prijzen in New York.

Met essentiële diensten en producten worden voedsel uit de supermarkt (brood, vlees, rijst, eieren, alcohol, fruit en groenten), transportkosten (van openbaar vervoer, taxi’s, de prijs van een Volkswagen Golf) én restaurantkosten bedoeld. Belangrijk: de kost van een huis, kleding en onderwijs werd niet in rekening gebracht!

De 10 goedkoopste landen om te wonen zijn:

 1. Pakistan
 2. Egypte
 3. Oekraïne
 4. Indië
 5. Tunesië
 6. Syrië
 7. Kosovo
 8. Georgië
 9. Azerbeidzjan
 10. Bangladesh

De 10 duurste landen om te wonen zijn:

In amper twee jaar tijd klimt Bermuda van een plek buiten de top 10 naar de eerste plek en stoot het met een CPI van 144,88 (dus 44% duurder dan in New York) de eeuwige nummer 1 Zwitserland van de troon. Pakistan en Egypte werden dan weer significant goedkoper de laatste twee jaar, en zijn met een CPI van respectievelijk 25,08 en 25,69 zelfs goedkoper om te leven dan Indië.

 1. Bermuda
 2. Zwitserland
 3. Ijsland
 4. Noorwegen
 5. Bahamas
 6. Luxemburg
 7. Denemarken
 8. Singapore
 9. Japan
 10. Israël

En België?

Ons land behaalt een score van 83,35 CPI, wat betekent dat het in België 16,65% goedkoper is dan in New York. Daarmee staat het op de 16de plaats van duurste landen om te wonen. Er zijn dus best wel een pak goedkopere alternatieven. Nederland is nét nog iets goedkoper, zo blijkt. Onze Noorderburen bezetten de 18de plaats met een CPI van 82,69. Maar het is natuurlijk de vraag of je tussen de Nederlanders wilt gaan wonen. 😉

Wie binnen Europa wil blijven, kan best terecht in Oekraïne, Kosovo, Moldavië, Armenië of Wit-Rusland, de top 5 van goedkoopste Europese landen om te wonen. Al gokken we dat je daar ook best wel zal moeten inboeten aan levensstandaard.

Auteur: PJG
Bron: MoveHub

Share.