6 tips om de beste leningsvoorwaarden te krijgen

Share.

Een hypothecaire lening is wellicht de grootste lening die je zal afsluiten in je leven. Daarom is het van belang om goed te onderhandelen. Als je bedenkt dat banken jarenlange onderhandelingservaring hebben, is het een goed idee om je grondig voor te bereiden. Ben je klaar om de best mogelijke voorwaarden los te krijgen? Deze tips helpen je op weg.

1. Staar je niet blind op lage rentevoeten

Er wordt vaak te veel nadruk gelegd op de rentevoeten, terwijl heel wat andere factoren een invloed hebben op je maandelijkse schuldenlast, zoals de looptijd en de variabiliteit van de rentevoet.

2. Kies voor een vaste kapitaalaflossing of vaste maandelijkse afbetalingen

Maak, voor je gaat onderhandelen met de banken, de keuze tussen een vaste kapitaalaflossing of vaste maandelijkse afbetalingen. Bij een vaste kapitaalaflossing betaal je minder interesten. Daartegenover staat wel dat je in het begin meer betaalt. Dat bedrag daalt naargelang je langer afbetaalt.

Kan je deze financieel zwaardere last – in het begin dan toch – dragen? Twijfel dan niet. Op het einde van de rit moet je minder betalen voor je krediet en je kan nu van meer fiscale voordelen genieten.

3. Let op voor koppelverkoop

Wees op je hoede voor verborgen koppelverkoop. Banken hebben de neiging je extra dingen te proberen verkopen, die je strikt genomen niet écht nodig hebt. Zo kan je bijvoorbeeld de indruk krijgen ‘verplicht’ te zijn een wel erg dure schuldsaldoverzekering af te sluiten bij de hypothecaire lening. Of probeert je bankagent je op hetzelfde moment meteen een brand- of woonverzekering, een zichtrekening en een spaarrekening te verkopen. Laat je niet verleiden tot extra kosten die je eigenlijk niet nodig hebt.

4. Ga bank-hoppen

De Romeinen wisten het al: op één paard wedden is niet zo slim. Ga dus bij verschillende banken langs en vergelijk de verschillende voorstellen. Maar daar hoeft het verhaal niet te stoppen. Ga met het beste voorstel naar je eigen bank om een nog beter voorstel te formuleren. Kunnen ze dat? Ga dan met dat voorstel terug naar de bank die eerst het beste voorstel had om ook daar te onderhandelen. Speel dit verder uit tot je het onderste uit de kan hebt gehaald.

5. Bouw zekerheden in

Sluit je een lening met variabele rentevoet af? Dan kan je die variabiliteit limiteren, bijvoorbeeld door een plafond in te stellen waardoor de rentevoet maar in beperkte mate kan stijgen. Zo bestaat er bijvoorbeeld een +2/-2-lening, die maximaal 2% stijgt of daalt. Daarnaast kan je in het geval van een renteverhoging de termijn laten aanpassen in plaats van het af te lossen bedrag. Dat heet een accordeonlening. Het enige risico is dan dat je misschien langer betaalt dan je aanvankelijk had verwacht.

6. Bescherm jezelf

Een lening is een zware financiële last. Wanneer je onvrijwillig je job verliest, loop je het risico om je lening niet meer te kunnen afbetalen. Gelukkig bestaat er zoiets als de Verzekering Gewaarborgd Wonen, een initiatief van de Vlaamse regering. Dit is een gratis verzekering die een tegemoetkoming biedt van maximaal 500 euro per maand. Hier zijn wel een aantal voorwaarden op vlak van inkomen en geleend bedrag aan verbonden. Meer informatie hierover vind je op Vlaanderen.be.

Auteur: SDC

Share.