De meest gastvrije steden van België

Share.

Verhuis je naar een andere stad of ga je een dagje op pad in België? Dan wil je natuurlijk wel dat je met openheid ontvangen wordt. Voor de meest vriendelijke steden in België moet je naar Brugge, Brussel of Antwerpen. Deze drie Belgische steden haalden de top 100 in de lijst van meest gastvrije steden ter wereld. Brugge bemachtigde als 16e een plaats in de top 20, gevolgd door Brussel op 35 en Antwerpen staat op de 61e plaats in het onderzoek van online reisbureau TravelBird.

Hoe bereken je gastvrijheid?

In het onderzoek zijn de 500 meest populaire toeristische bestemmingen ter wereld, gekozen op basis van de World Tourism Organisation, onder de loep genomen. Bij de samenstelling van de top 100 meest gastvrije steden bracht de touroperator zeven verschillende factoren in rekening die bepalen of iemand zich welkom voelt.

Factoren die de gastvrijheid berekenen:

  • Punt van binnenkomst (het vliegveld of treinstation)
  • Veiligheid
  • Geluk van de inwoners
  • Bereidwilligheid om bezoekers thuis te verwelkomen
  • Engelse Bekwaamheid
  • Mening van 15.000 reisexperts
  • Mate van massatoerisme: de toeristische draagkracht van een stad

Brugge, Brussel en Antwerpen doen het goed

Brugge kwam uit de bus als de meest gastvrije stad van België. Bezoekers en nieuwkomers voelen zich dus duidelijk het best onthaald door de West-Vlaamse openhartigheid van de Bruggelingen. De stad bleek het meest geliefd bij de reisjournalisten, die Brugge een 8 op 10 gaven. Verder kreeg Brugge een mooie 7 voor de beheersing van het Engels en het geluk van de bevolking. Op plaats van binnenkomst scoorde Brugge met nog geen 2 op 10 opvallend lager. Dat ligt waarschijnlijk aan het verouderde treinstation. De komende jaren wordt er verder gewerkt aan de renovatie van het stationsgebouw, dus wie weet haalt Brugge daarmee in de toekomst zijn punten op.

Ook de Belgische hoofdstad haalt het tot hoog in de top 100. Met een 35ste plaats op de wereldranglijst van meest gastvrije steden doet Brussel het goed op elk aspect. Met een score van 7 op 10 valt het geluk van de Brusselaars niet te ontkennen. Ook de draagkracht voor massatoerisme in Brussel is met een score van 7 opvallend hoog. Enkel de veiligheid doet het met een 5 iets minder.

Op plaats 61 eindigt Antwerpen als laatste Belgische stad op de ranglijst. De diamantenstad scoort met een 9 enorm hoog op de plaats van binnenkomst, maar dat is niet verwonderlijk. De Antwerpenaren hebben dan ook een van de mooiste treinstations ter wereld om mee te pronken. Op vlak van gastvrijheid en draagkracht van massatoerisme doet Antwerpen het dan weer iets minder. Antwerpen ontvangt jaarlijks steeds meer toeristen en dit heeft een negatieve impact op de leefkwaliteit van bewoners.

Brugge (links), Brussel (rechts) en Antwerpen (onder) vertegenwoordigen ons land in de top 100.

De druk van massatoerisme

Massatoerisme vormt een steeds groter probleem in wereldsteden. Als een stad boven haar draagkracht opereert ontstaan er namelijk problemen, zoals te veel drukte, lange wachtrijen en stijgende kosten. Deze gevolgen hebben een negatieve impact op de lokale bevolking, waardoor zij toeristen steeds minder graag zien komen. In België heeft vooral Antwerpen te kampen met te veel bezoekers en Europa gaan vooral Barcelona en Amsterdam gebogen onder het massatoerisme. Deze steden zijn qua draagkracht niet opgewassen voor de grote massa toeristen die ze jaar in jaar uit ontvangen. Daarom werd er in het onderzoek ook gekeken naar de negatieve of positieve invloed dat het toerisme in hun stad heeft op het dagelijks leven van de inwoners.

Barcelona gaat gebukt onder het massatoerisme.

De meest gastvrije steden wereldwijd

Op zoek naar een huis in het buitenland? Denk dan eens naar de top 3 meest gastvrije steden ter wereld. Singapore kaapt de eerste plaats weg van meest gastvrije stad ter wereld. Deze ereplaats heeft de Aziatische stad te danken aan zijn vliegveld, dat bekend staat als het beste ter wereld. Zo vind je er zwembaden, tuinen en zelfs een bioscoop. Ook massatoerisme vormt voor Singapore geen bedreiging. Door het speciale beleid hiervoor, kunnen de hoge bezoekersaantallen goed worden opgevangen.

De Scandinavische steden Stockholm en Helsinki volgen op de tweede en derde plaats. De Zweedse hoofdstad krijgt de hoogste punten van de deskundige journalisten, en in het Finse Helsinki zijn de inwoners het allergelukkigst.

Singapore steekt de tegenstanders de loef af.

Belangrijk voor het verhuizen

Verhuis je binnenkort naar een andere stad? Dan is het belangrijk om na te gaan wat belangrijk voor jou is. Reis je elke dag en is daarom een goed treinstation essentieel? Of maakt drukte niet zo veel uit? Dan is Antwerpen de ideale stad voor jou. Liever wat minder mensen en gelukkige buren? Ga dan opzoek naar een huis in de Europese politieke hoofdstad. Als je graag elk weekend op bezoek gaat bij de buren, dan moet je volgens de reisexperts misschien wel naar Brugge verhuizen.

Share.