De voor- en nadelen van een inductiekookplaat

Share.

Er bestaan verschillende soorten kookplaten. Vroeger kookten we nagenoeg allemaal op gas of op een elektrisch vuur. Vandaag heb je ook nog eens de keuze uit een vitrokeramisch elektrisch vuur of inductiekookplaat. In dit artikel hebben we het over de voor- en nadelen van deze laatste soort.

Een inductievuur maakt gebruik van inductieverhitting. Dat wil zeggen dat er een uitwendig magnetisch wisselveld ontstaat tussen de pan en het vuur. Door de wervelstromen verhit je je pan.

Voordelen

 • Inductie werkt aan de hand van een magnetisch veld. Hierdoor gaat er nagenoeg geen warmte verloren want alle energie gaat naar de pot of pan. Het rendement van een inductiekookplaat is daarom ontzettend groot. Dat voel je op lange termijn ook in je portefeuille.
 • Een inductiekookplaat is helemaal vlak en dus erg eenvoudig om te onderhouden.
 • Ook op vlak van veiligheid scoort een inductievuur ontzettend goed. Zodra je een pot of pan van het vuur haalt, stopt het vuur namelijk met verwarmen. Dat is voornamelijk handig als je kleine kinderen in huis hebt.
 • Een inductievuur is vaak ook uitgerust met een overkookbeveiliging.
 • De warmte van een inductiekookplaat is erg goed te regelen.
 • Je behaalt ontzettend snel de gewenste temperatuur. Een inductiekookplaat warmt erg snel op en koelt ook vlug af.
 • Het gevaar voor verbranding is minimaal.

Nadelen

 • Niet alle kookpotten en pannen zijn geschikt voor een inductiekookplaat. Enkel geëmalleerde potten of roestvrijstalen pannen zijn bruikbaar. Je kunt dit testen door een magneet aan de onderzijde te houden. Als die blijft hangen, kun je de pan gebruiken.
 • Een inductievuur is in aankoop duurder dan een elektrische kookplaat of gasfornuis.
 • Je hebt bij de inbouw van een inductiekookplaat voldoende verluchting nodig. Ook een aparte elektriciteitsgroep is een echte aanrader.
 • Een inductiekookplaat heeft een middellange levensduur van zo’n 10 tot 15 jaar. Dat is iets minder dan een vitrokeramische kookplaat of gasvuur.

Het is dus niet verwonderlijk dat heel wat keukeninstallateurs je een inductievuur proberen te verkopen. Het rendement ligt erg hoog, het is gebruiksvriendelijk én veilig. Het kan echter wel betekenen dat je je volledige potten- en pannengamma moet veranderen. Het is aan jou om de voor- en nadelen tegen elkaar af te wegen. Misschien beland je uiteindelijk wel bij een vitrokeramische kookplaat. 😉

Succes met je keuze!

Share.