Thuisbatterij financieel aangemoedigd

Share.

De energiemarkt is continu in beweging. De maatschappelijke focus en technologie verschuiven steeds meer richting groene, hernieuwbare energie. Kiezen voor duurzame energie in je woning is niet alleen beter voor het milieu, je haalt er bovendien financieel profijt uit. Vanaf deze zomer geeft de Vlaamse Overheid ook bij het plaatsen van een thuisbatterij een financieel steuntje in de rug.

 Een thuisbatterij is een grote accu die je aan jouw energienet en stroomvoorzieningen koppelt. Concreet houdt deze batterij non-stop rekening met de productie van je zonnepanelen en het energieverbruik van je woning. Wanneer je zonnepanelen meer stroom produceren dan dat je verbruikt, wordt de batterij opgeladen. Is de batterij vol, dan injecteert deze het distributienet met de overtollige stroom.

De ideale buffer

Als er geen elektriciteitsproductie is en je verbruikt stroom, zal je batterij worden ingeschakeld. Pas wanneer de batterij helemaal leeg is, schakel je over op netstroom. Je batterij doet dus dienst als buffer. Op deze manier spaar je energie en zal je energieverbruik -en bijgevolg factuur- dalen.

Een bijkomend voordeel van de thuisbatterij is dat je bij een stroompanne enige tijd verder kan op jouw eigen opgeladen energie. Dat geeft dan weer gemoedsrust.

Verschillende fabrikanten

Er zijn diverse fabrikanten die thuisbatterijen maken. Tesla, Nissan, LG en Mercedes-Benz bijvoorbeeld. Zelfs IKEA zou met een thuisbatterij op de markt komen. Reken voor de aankoop van een thuisbatterij gemiddeld op een investering van zo’n 7.000 euro.

Waar moet ik op letten?

Uiteraard kan het vermogen van een thuisbatterij verschillen. Laat je dus goed adviseren door een expert over de verschillende mogelijkheden. Sommige energieleveranciers bieden vandaag al pakketten met een thuisbatterij aan. Hou bij je keuze ook rekening met de plaats waar je de thuisbatterij wilt installeren. Sommige modellen zijn enkel geschikt voor binnenshuis (aan een draagmuur), anderen kunnen ook buiten tegen de gevel bevestigd worden. Let wel, zo’n batterij heeft een fiks gewicht van om en bij de honderd kilogram of meer.

Wat betekent die financiële tegemoetkoming dan?

Om de investeringen in thuisbatterijen te stimuleren schakelt de Vlaamse regering een versnelling hoger. Welke versnelling, dat moet nog exact worden bepaald. Vast staat dat het totaal te spenderen budget voor groenestroomcertificaten, kleine windmolens en thuisbatterijen in 2018 maar liefst 72,2 miljoen euro bedraagt. Dit bedrag wordt volgens een verdeelsleutel ter beschikking gesteld aan diverse energiebesparende oplossingen. In februari 2018 vertelde Bart Tommelein, minister van Begroting, Financiën en Energie, in nagenoeg alle Vlaamse kranten dat er nog voor de zomer van 2018 een premie komt om de aankoop van een thuisbatterij te ondersteunen.

Auteur: EM
Bronnen: Fedelec, Het Belang van Limburg, Zero Emission Solutions, iLumen en eGear.
Foto’s: Tesla en Nissan

Share.