De voor- en nadelen van een slimme thermostaat

Share.

De intelligente thermostaten raken stilaan ingeburgerd. Denk maar aan apparaten zoals Netatmo Thermostat, Anna, Tado, Nest Learning Thermostat en Honeywell Evohome. De grootste troef? Je kunt er heel wat euro’s op je energiefactuur mee besparen. We schotelen je nog meer voordelen maar ook enkele nadelen voor.

Wat is een slimme thermostaat?

Een intelligente thermostaat vervangt je gewone thermostaat. Het toestel is verbonden met je thuisnetwerk waardoor je het vanop afstand kunt bedienen. Dat doe je via een speciale app op je smartphone.

Voordelen

 • Een slimme thermostaat installeren is niet moeilijk. Bij de meeste apparaten zit een duidelijke handleiding waardoor je het toestel in maximaal een uurtje aan de praat hebt.
 • Bij elke slimme thermostaat hoort ook een app voor je smartphone of tablet zodat je de verwarming vanop afstand kunt bedienen. Met een tik en een swipe geef je aan dat je later thuis zult zijn waardoor de verwarming ook pas later moet aanspringen. Bovendien krijg je via de app ook inzicht in je verbruik.
 • De fabrikanten hechten flink wat aandacht aan het design van hun apparaten. De meeste intelligente thermostaten zijn daardoor echte eyecatchers die mooi passen in elk interieur.
 • Een slimme thermostaat laat je energie besparen. Je kunt namelijk heel eenvoudig dag- en nachtschema’s opstellen. Bovendien zijn de meeste toestellen zelflerend.
 • De meeste slimme thermostaten zijn compatibel met cv-ketels van heel wat verschillende fabrikanten. Op de website van de fabrikant ontdek je snel of die ene thermostaat compatibel is met jouw ketel.
 • De meeste slimme thermostaten zijn compatibel met de app IFTTT. Hiermee kun je bepaalde commando’s automatiseren. Bijvoorbeeld: laat de temperatuur zakken als mijn smartphone meer dan 500 meter van de woning verwijderd is. Of schakel de thermostaat een half uur vroeger in als het ’s nachts vriest.

Nadelen

 • De prijs is vaak een struikelblok. Voor een slimme thermostaat ben je al snel 125 euro (of meer) kwijt. Houd wel in het achterhoofd dat je minder energie gaat verbruiken en je een deel van het geld dus snel recupereert. Bovendien verhuren verschillende energieleveranciers deze apparaten ook zodat je niet in één keer een grote som geld moet ophoesten.
 • Elk apparaat dat met het internet verbonden is, kan in theorie gehackt worden. Een goed wachtwoord kiezen is dus een echte must.
 • De meeste slimme thermostaten werken niet samen met een modulerende CV-ketel.
 • Zonder smartphone of tablet biedt een slimme thermostaat weinig meerwaarde. Bovendien zijn de meeste intelligente thermostaten enkel geschikt voor iOS- of Android-apparaten. Met een Windows Phone val je al snel uit de boot.
 • ‘Bespaar minimaal 25% op je energiefactuur!’ Dat is in de meeste gevallen een holle slogan. Laat je niet verleiden door platte marketingpraatjes. Je gaat ongetwijfeld energie besparen maar 25% is erg hoog gegrepen.
 • Slimme thermostaten zijn minder geschikt voor woningen met vloerverwarming.

Nu rest je enkel nog om de voor- en nadelen tegen elkaar af te wegen. Succes met je keuze!
Zou jij ervoor kiezen? Laat het weten in de reacties!

Auteur: EM
Foto’s: © Nest, Anna en Tado

Share.