Een tweede verblijf aan de kust: wat kost dat?

Share.

Droom jij van een tweede verblijf aan de Belgische Kust? Breng dan eerst het volledige financiële plaatje in kaart vooraleer je enthousiast een zoektocht start op tal van vastgoedwebsites. Want de belastingen voor tweede verblijven in onze kustgemeenten zijn niet min.

Volgens het CIB Vlaanderen (Confederatie van Immoberoepen) haalden onze kustgemeenten de voorbije jaren 30 procent meer inkomsten uit belastingen op tweede verblijven. De laatste 10 jaar zijn die inkomsten van de belastingen zelfs meer dan verdubbeld, van 35 naar 66 miljoen euro (+87 procent). Hoe zit dat nu juist in elkaar en hoeveel belastingen betaal je op je tweede verblijf?

Onroerende voorheffing

Net zoals voor je eerste woning betaal je ook voor je tweede verblijf onroerende voorheffing, gebaseerd op het geïndexeerde kadastraal inkomen, een geschatte netto-huuropbrengst. Dat legden we eerder al uit in ons artikel over ‘Een tweede verblijf: waarop letten?’. Hoeveel belastingen je effectief moet betalen, hangt af van de gemeente waarin je tweede verblijf is gelegen. De basisheffing is bestemd voor het Gewest. De gemeenten en provinciën heffen nog eens opcentiemen op deze basisheffing.

Lokale belastingen

Naast de opcentiemen moet je ook nog lokale belastingen (of gemeentebelasting) betalen. Hoeveel dat is, beslist de gemeente zelf. Dat bedrag kan erg schommelen, zeker in de kustgemeenten: tussen 420 en 1000 euro per jaar. De Stad Oostende besliste zelfs om het tarief meteen te verhogen naar het maximum van 1000 euro. Maar ook Blankenberge, Bredene, Knokke, Heist, Koksijde en Nieuwpoort voorzien verdere automatische verhogingen van de tarieven. Helaas wordt er bij de belasting op tweede verblijven amper rekening gehouden met de grootte en de waarde van het tweede verblijf. Zo betaalt iemand met een studio evenveel als de eigenaar van een penthouse. Alleen in De Panne, Koksijde, Middelkerke en Nieuwpoort wordt het tarief aangepast naargelang het woningtype en/of de oppervlakte van het tweede verblijf.

Daarnaast innen sommige kustgemeenten ook nog een forfaitaire milieubelasting. En ben je maar weinig aanwezig in je tweede verblijf, dan riskeer je daarbovenop een leegstandtaks. Een woning wordt als leegstaand beschouwd wanneer zij gedurende tenminste 12 opeenvolgende maanden niet effectief gebruikt wordt in overeenstemming met de woonfunctie.

Een overzichtje van de gemeentebelastingen bij tweede verblijven aan de kust

Gemeente Forfaitair
BLANKENBERGE 677-746
BREDENE 600
BRUGGE 1000
DE HAAN 420-650
DE PANNE 500-575
KNOKKE-HEIST 700
KOKSIJDE 734-913
MIDDELKERKE 525-600
NIEUWPOORT 766-918
 OOSTENDE  1000

Bron: Agentschap Binnenlands Bestuur

Zo zie je dat je De Haan en Middelkerke de meest belastingvriendelijke steden zijn.

Belastingaangifte

Een tweede verblijf moet je bovendien aangeven in je persoonlijke belastingaangifte. Hiervoor volstaat het niet-geïndexeerde kadastraal inkomen op te nemen. Je betaalt dan belastingen op het geïndexeerde KI verhoogd met 40 procent. Dit kan worden verminderd met de intresten op leningen aangegaan voor je tweede verblijf.

Vergeet naast dit fiscale plaatje ook de kosten niet voor onderhoud, schoonmaak, leegstand, verzekeringen, de syndicus, … Maar heb je over alles goed nagedacht? Dan houden wij je zeker niet tegen om onze Belgische zeelucht op te snuiven!

Zou jij kiezen voor een tweede verblijf? Dit zijn de voor- en nadelen!

Auteur: KCL
Bron: Standaard.be
Hoofdfoto: Hebbes

Share.