Wonen in België vs. wonen in Frankrijk

Share.

België, het is er fijn wonen. Alleen beseffen we dat niet altijd. Daarom is het goed om ons land af en toe met andere oorden te vergelijken. We gaan op zoek naar gelijkenissen – maar vooral verschillen. En zo maken we de som: waar is het beter leven? Vandaag meten we onszelf met Frankrijk.

Wie denkt aan Frankrijk, denkt aan de Eiffeltoren, de Provence en, niet te vergeten, de Franse keuken. Het is het op één na grootste Europees land en heeft 66,9 miljoen inwoners. Maar hoe is het nu echt om er te wonen? Lees snel verder.

Prijzen: 1-1

Een bezoek aan de supermarkt is in Frankrijk (18% boven het Europese gemiddelde) duurder dan in België (9% boven het gemiddelde). Daartegenover staat wel dat de huurprijzen er lager zijn. Een appartement huren kost er gemiddeld iets minder dan in België. Allebei een punt dus.

Salaris: 2-1

Het gemiddelde brutoloon in België bedraagt 3.225 euro. In Frankrijk is dat 2.754 euro. De winst gaat hier naar België.

Luchtkwaliteit: 2-2

Omwille van de grotere natuurgebieden én de lagere bevolkingsdichtheid is de luchtkwaliteit in Frankrijk een pak beter. Frankrijk heeft 104 inwoners per vierkante kilometer tegenover 376 in België.

Onderwijs: 3-2

Belgen hebben gemiddeld 18,8 jaar onderwijs, terwijl Fransen maar 16,5 jaar op de schoolbanken zitten. Ook de kwaliteit van het onderwijs is beter in België.

Levensverwachting 4-3

Een gemiddelde Belg wordt 81. Een gemiddelde inwoner van Frankrijk 82. Beide landen scoren daarmee beter dan het wereldwijd gemiddelde van 71 jaar. 74% van de Belgen beweren dat ze in goede gezondheid zijn, terwijl dit in Frankrijk maar 68% is. Beide landen krijgen dus een extra punt.

Veiligheid 4-4

In België voelt 63% van de inwoners zich veilig’s nachts alleen op straat. In Frankrijk is dat 67%. En in België zijn er 1,2 moorden per 100.000 inwoners, terwijl dit in Frankrijk slechts 0,8 is. Daarmee zitten beide landen ver onder het wereldwijd gemiddelde van 4,1%. Maar Frankrijk is dus over het algemeen veiliger.

Een spannende strijd, die eindigt in gelijkstand. Vraiment? Ja hoor. Het land van stokbrood, wijn en de chanson is gemiddeld even fijn om in te wonen als België. Let wel: het gaat hier om gemiddeldes. Zo is het in de banlieues van Parijs veel minder charmant dan in het zuiderse platteland. Onze mening? Een woning in België, en een vakantiehuisje in de Provence, dan maar?

Lees ook: Wonen in België vs. wonen in Nederland

Auteur: SDC
Bron: Eurostat

Share.