Wonen in België vs. wonen in Nederland

Share.

België, het is er fijn wonen. Alleen beseffen we dat niet altijd. Daarom is het goed om ons land af en toe met andere oorden te vergelijken. We gaan op zoek naar gelijkenissen – maar vooral verschillen. En zo maken we de som: waar is het beter leven? Vandaag meten we onszelf met Nederland.

Onze noorderburen, ze zijn joviaal, vriendelijk en hartstikke gezellig. Het land staat bekend als de bakermat van heel wat multinationals, maar ook als het paradijs voor liefhebbers van tulpen en klompen. Wil je weten hoe het is om in Nederland te wonen? Lees dan zeker verder.

Woningmarkt: 1-0

In Nederland is het een stuk duurder om een woning te huren of te kopen dan in België. Ter vergelijking: een appartement met één slaapkamer in een stadscentrum kost in België gemiddeld 660 euro, in Nederland is dat gemiddeld 810 euro.

Salaris: 1-1

Het gemiddelde nettoloon in België bedraagt 2.049 euro. In Nederland is dat 2.155 euro. Onderhandelen Nederlanders dan echt beter over hun inkomen?

Onderwijs: 1-2

 Ook op vlak van onderwijs scoort Nederland net iets beter dan België. Nederlandse studenten zitten even lang op de schoolbanken, maar de kwaliteit van het onderwijs is in Nederland een tikkeltje beter.

Gezondheid en levensverwachting: 2-2

Een gemiddelde Belg wordt 81 jaar oud, net als een gemiddelde Nederlander. Beide landen scoren daarmee beter dan het wereldwijde gemiddelde van 71 jaar. Het gemiddelde aantal gezonde levensjaren ligt in België echter hoger dan in Nederland. Dus dit punt gaat nipt naar België.

Veiligheid 2-3

In België zijn er 1,2 moorden per 100.000 inwoners, terwijl dit in Nederland slechts 0,9 is. Daarmee zitten beide landen ver onder het wereldwijd gemiddelde van 4,1%. Voelen de Nederlanders zich ook veiliger? Jazeker: 80% van de Nederlanders voelt zich veilig wanneer ze ’s avonds door de stad wandelen, terwijl slechts 63% van de Belgen zich in dat geval veilig voelt.

Nederland wint met 2-3. Maar wij Belgen zijn goede verliezers, toch? Is het gras echter ook groener aan de overkant? Ja, Nederland is objectief gezien sterker op bepaalde vlakken. Maar de verschillen zijn klein, en in de praktijk blijkt het leven in Nederland niet zo erg te verschillen van het Belgische leven. Met dat verschil dat er in Nederland kroketten uit de muur komen, terwijl wij het in België moeten stellen met bier en chocolade uit de winkel.

Auteur: SDC

Share.