De voor- en nadelen van een elektrische kookplaat  

Share.

Droom je van een nieuwe keuken? Dan heb je ongetwijfeld al een idee welke kleuren je kastjes en muren moeten hebben, en welke toestellen je absoluut niet kan missen. Maar heb je ook al nagedacht welk type kookplaat je wil? Wij zetten alvast de voor- en de nadelen van een elektrische kookplaat op een rij.

De elektrische kookplaat is een klassieker die in de jaren ’70 op de markt werd gebracht en toen in zowat elke keuken te vinden was. Bij dit type kookplaat wordt een spiraal of een plaat, waar je potten en pannen op staan, elektrisch verwarmd. Vandaag is de elektrische kookplaat iets minder populair, maar toch nog erg gewild door mensen met een beperkt budget. Ook in huurwoningen tref je nog regelmatig een elektrische kookplaat omwille van de lage aankoopprijs.

Voordelen  

  • Wil je de kosten van je nieuwe keuken binnen de perken houden? Een elektrische kookplaat is nagenoeg de goedkoopste van ze allemaal. Enkel gaskookplaten zijn nog goedkoper.
  • De kookplaten koelen niet snel af, waardoor je langer gebruik kunt maken van de restwarmte. Als je gerecht of je sausje bijna klaar is, kun je de platen al uitzetten terwijl het rustig verder pruttelt. Zo win je ook meteen aan energie. (Anderzijds is dit ook een nadeel, want je kunt je makkelijker verbranden.)
  • De platen zijn niet allemaal even groot, zodat je voor elke pot of pan een geschikte plaat hebt. Tip: zet een kleine kookpot niet op de grootste plaat, zo verbruik je meer energie dan eigenlijk nodig is.
  • Hou je van nostalgie? Omdat de platen in de jaren ’70 een groot succes waren en je ze in elke keuken terugvond, zal je ongetwijfeld bij deze kookplaten terugdenken aan de tijd van weleer.

Foto: Siemens

Nadelen

  • Heb je geen zin om uren achter het fornuis te staan? Een elektronische kookplaat reageert niet meteen als je het vuur aanzet. Daardoor warmen de platen traag op.
  • Kleine kinderen in huis? Opgelet! De platen kunnen heel heet worden waardoor je je makkelijk kunt verbranden.
  • Je ziet niet wanneer de platen warm zijn, in tegenstelling tot sommige andere kookplaten. Hierdoor zijn ongelukjes sneller gebeurd. Tenzij je kiest voor een duurdere versie met restwarmte-indicator.
  • Iedereen knoeit weleens. Een potje dat overkookt of een stukje vlees dat van je vork valt tijdens het proeven. Een elektrische kookplaat schoonmaken, is een hele klus. Ze bestaan namelijk uit kleine ribbeltjes waardoor je plaat niet helemaal glad is. En dat maakt het poetsen een stuk vervelender.
  • Raar maar waar: elektrische kookplaten zijn niet geschikt om te wokken. Ze worden simpelweg niet heet genoeg.

Hoewel elektrische kookplaten een stuk goedkoper zijn dan andere types, betaal je meer voor het energieverbruik. Maak een lijstje met de dingen die je belangrijk vindt tijdens het koken en weeg de voor- en de nadelen tegen elkaar af. Alleen zo kom je erachter welke kookplaat het beste bij je past.

Auteur: EM

 

Share.