Daarom verandert de prijs van een woning op 1 juni

Share.

Sta je op het punt een huis te kopen? Vanaf 1 juni wijzigt de Vlaamse regering de registratierechten bij de aankoop van een gezinswoning. Maar wat houdt dat precies in?

Als je een woning koopt, betaal je bovenop de aankoopprijs ook nog de registratierechten. Dat laatste wordt vandaag onder andere bepaald door het kadastraal inkomen van de woning, oftewel de geschatte jaarlijkse huuropbrengst. Voor een huis met klein beschrijf, een kadastraal inkomen van minder dan 745 euro, betaal je nu nog 5% registratierechten, voor een huis met groot beschrijf is dat 10%.

Maar omdat het kadastraal inkomen sinds 1974 niet meer werd aangepast, zijn er grote mazen in de wet. Zo kun je bijvoorbeeld een enorme villa van zo’n 450.000 euro op het platteland kopen onder de regeling van klein beschrijf. En voor een klein appartementje midden in de stad van 160.000 euro betaal je soms 10% registratierechten. Met de wijziging van 1 juni zal dat dus niet meer kunnen.

Nieuw: altijd 7%

Het onderscheid tussen klein en groot beschrijf valt weg. Dat wil zeggen dat iedereen vanaf 1 juni hetzelfde percentage aan registratierechten betaalt. Wie na 1 juni een gezinswoning koopt, betaalt 7% registratierechten. Al moet je wel aan bepaalde voorwaarden voldoen. We sommen de belangrijkste even op:

  • Je betaalt enkel 7% registratierechten op bestaande woningen, en dus niet op een bouwgrond;
  • Je moet de aankoop doen als natuurlijk persoon (en dus niet als vennootschap);
  • Het onroerend goed moet je hoofdverblijfplaats zijn. Dat wil zeggen dat je binnen de twee jaar na datum van de verkoopakte je domicilie moet vestigen op het adres.

Opgelet, als je aankoop niet aan alle voorwaarden voldoet, betaal je alsnog 10% registratierechten. Ook als je een tweede verblijf koopt, blijf je gebonden aan 10% registratierechten.

Registratierechten: een voorbeeld

Maar wat houdt die nieuwe regeling nu precies in voor onze portemonnee?

Voor 1 juni 2018

  1. Koop je voor de nieuwe regeling van kracht gaat een huis van 220.000 euro met klein beschrijf, dan betaal je 5% of 11.000 euro registratierechten.
  2. Koop je een woning die evenveel kost met groot beschrijf, betaal je het dubbele aan registratierechten: 10% of 22.000 euro.

Na 1 juni 2018

Voor een woning van 220.000 euro betaal je na 1 juni 2018 7% of 15.400 euro registratierechten.

Uitzonderingen op de registratierechten

Al zijn er een paar uitzonderingen op de regel. Koop je een bescheiden woning? Dat is een huis dat minder dan 200.000 euro kost, of appartementen in kernsteden en de Vlaamse rand die minder dan 220.000 euro kosten. Dan kun je een vrijstelling krijgen. Concreet wil dit zeggen dat als je die vrijstelling krijgt, je op de eerste 80.000 euro van de aankoopsom geen registratierechten moet betalen.

Daarnaast kun je ook een extra korting krijgen, als je van plan bent na aankoop de woning energetisch te renoveren. Wat moet je hiervoor doen? De verwarming en luchtcirculatie volledig vervangen én minstens 75% van de muren en het dak (na)isoleren. In dat geval betaal je maar 6% registratierechten en krijg je een vrijstelling van 4.800 euro bij een bescheiden woning.

Onze tip? Bereken de kosten op voorhand en houd er rekening mee vooraleer je een compromis ondertekent!

Auteur: EM
Bron: Vlaamse Overheid

Share.