IN BEELD: unieke verbouwing in Gent

Share.

Stel je voor: je wandelt samen met twee vrienden langs een oud, vervallen pand en besluit om het helemaal op te knappen en er met z’n allen in te wonen. Klinkt het als een ongelooflijk verhaal? Zeker, maar het is wel de realiteit in dit geval en je vindt het veel dichter dan verwacht. We kijken binnen bij drie heren die hun droom in vervulling zagen gaan in Gent!

Hoe het begon

We bevinden ons in de Oost-Vlaamse provinciehoofdstad Gent, waar een oud metaalbewerkingsbedrijf -dat ooit zelfs dienst deed als pakhuis- zat te verkommeren. Dat vertelt ook architect van dienst, Axel Devroe. “Het gebouw heeft een behoorlijke lange staat van dienst achter de rug en de staat was niet al te best.” Toch waren er drie vrienden die door de afschuwelijke staat van het L-vormige gebouw heen keken en er potentieel in zagen. “Voorheen huurden ze allemaal, maar door groeiende en veranderende gezinssituaties was er nood aan meer ruimte. Daarnaast was deze locatie perfect. Ruime woningen met buitenruimte, parkeerplaatsen en op loopafstand van scholen en winkels. Wie droomt daar nu niet van?”

De start

Door de staat van de woning was het niet eenvoudig om zomaar een standaard verbouwing door te voeren. Dat zegt ook Axel Devroe. “Eerst werd er met z’n allen een soort masterplan met specifieke regels naar gevelafwerking en dergelijke opgesteld om de uniforme ‘look’, het ritme en karakter van de gevel te bewaren. Door de staat dienden echter zowel het dak als de volledige verdiepingsvloer vervangen te worden en ook de gietijzeren ramen werden hersteld. Er zijn heel wat plannen, ideeën en voorontwerpen de revue gepasseerd om enkel het essentiële over te houden. Eenvoud en eerlijkheid werken het best.”

Maar hoe begin je er nu aan? “Voor de woonst zelf zijn we eerst teruggegaan naar de basis, wat er oorspronkelijk was.” Een ook het aankleden ervan werd met de nodige precisie gedaan. “Zo’n lege ruimte waar alles kan, kan overweldigend zijn. Het is belangrijk om toevoegingen te doen die enkel maar een meerwaarde aan het geheel en de beleving geven.”

Met drie onder één dak

De drie vrienden -en hun gezin- leven nu samen onder één dak. Althans, het dak van het grote gebouw, want binnenin is het opgedeeld in drie aparte woningen, waarbij twee ontworpen zijn door de vrienden die zelf ook architect zijn. Voor het derde deel van de woning, werd architect Axel Devroe ingeschakeld. Samen met de anderen werd eerst een masterplan samengesteld om het stijl van het gebouw te behouden. “Ondanks het feit dat elke woning binnenin anders uitgewerkt en ingedeeld is, oogt het complex als één geheel. Ik wilde binnenin een woning ontwerpen die een rustige sfeer uitstraalt en waar het goed wonen is. Ruim, maar ook robuust. Uiteindelijk zijn er altijd verschillende factoren die meespelen en samen in evenwicht moeten komen om een goed resultaat te verkrijgen.”

Een eigen verhaal

Zo’n herbestemming van een oud gebouw, het blijft indrukwekkend om te zien. Ook voor architecten blijft dit een ontzettend leuke uitdaging. “Het leukste was eigenlijk zoeken naar wat nodig is en het versterken van wat er al was”, klinkt het trots bij architect Devroe. “Elk gebouw vertelt een eigen verhaal en wij breien daar een stukje bij. Het volledige verhaal schrijven we nooit zelf. Zeker niet bij een gebouw met zoveel geschiedenis zoals hier. Dit recept is over de jaren steeds meer en meer toegepast maar dan vaak door promotoren waardoor je meer woningen of minder groen hebt en verder uit het centrum zit. De locatie en de luxe dat er maar drie gezinnen wonen, maken dit project ongetwijfeld uniek. Vaak hebben architecten echter de drang om hun stempel op hun ontwerpen te plaatsen. Het leukste is om dit net niet te doen.”

De weg naar de tuin

In de woning zelf zie je dat er gewerkt werd met een optimale benutting van natuurlijk daglicht. Dat moedigen we uiteraard aan! Maar ook buiten werd er gewerkt aan het pand. Zo werden er delen afgebroken om plaats te maken voor tuin of open ruimte, waarbij er zowel ruimte is voorzien voor gemeenschappelijke als private delen tuin. Missie geslaagd!

Wat vind jij van deze verbouwing?

Bron en foto’s: Axel Devroe

Share.