7 Belgische parels die herleven na een herbestemming

Share.

Oude gebouwen sieren het straatbeeld zowel op een positieve, als negatieve manier. Enerzijds genieten we van de architectuur en de geschiedenis erachter, anderzijds zijn er heel wat gebouwen die mettertijd hun waarde en invulling verloren hebben. Maar dat kan anders! Zo worden heel wat nieuwe gebouwen herbestemd en verbouwd naar onder andere wooneenheden. Wij gingen op zoek naar voorbeelden!

Van militair domein naar kindvriendelijke wijk

Het lijkt een enorm groot contrast: enerzijds ooit een militaire locatie, anderzijds een toekomstbeeld waar jonge gezinnen hun leven opbouwen. We zitten hiervoor in Hasselt, waar domein Herkenrode een nieuwe bestemming krijgt en omgetoverd wordt naar onder andere woongebied. Eén van de spilfiguren achter het project is Abscis Architecten. “We wonnen de pitch voor de herbestemming van de kazerne”, klinkt het bij Piet Van Cauwenberghe van het architectenbureau.

Maar wat nu? “Wel, sommige delen zijn beschermd en worden deel van de Universiteit van Hasselt, andere delen worden gerenoveerd of afgebroken. Op dat laatste komt dan een nieuwbouw op de footprints van het verleden.” Rekening houden met het verleden is daarbij geen obstakel gebleken, klinkt het bij Van Cauwenberghe. “Dat maakt de herbestemming minder agressief, omdat je net het verleden verwerkt in iets nieuw. Zo ademen de nieuwbouwappartementen ook een kazernesfeer uit.”

Waarom kiezen voor herbestemming?

Na 2040 nog een huis bouwen op een vrij stukje grond, dat zal door de betonstop verleden tijd zijn. Op zoek dus naar alternatieven en zo wordt een gebouw herbestemmen meer dan ooit belangrijk. “Er zijn wel heel wat belangrijke gebouwen die beschermd zijn”, merkt Van Cauwenberghe op. “Maar het zou toch goed zijn om daar iets mee te doen. Dat kan met lofts, maar er zijn zo veel meer opties die ons allemaal vooruit kunnen helpen. Twee derde van de kerken staan ook leeg, en dan is het aan ons om daar op een doordachte en creatieve manier een nieuwe bestemming voor te vinden.”

Foto: Abscis-Architecten

Naast militair domein Herkenrode in Hasselt, zijn er uiteraard heel wat projecten overal in Vlaanderen die een herbestemming ondergaan. Zo heb je onder andere de Leuvense Hertogensite, waar ze onder andere een voormalige ziekenhuissite ombouwen tot woonwijk. Ook in Antwerpen-Zuid wordt een nieuwe, duurzame wijk aan de Schelde gecreëerd en in Gentbrugge krijgt een oude steenkapperij een nieuw leven.

Uiteraard zijn er nog geweldige herbestemmingen die op Zimmo zelfs te koop staan!

1. Het ziekenhuis

Waar je vaker in Vlaanderen een voormalig militair hospitaal een herbestemming geeft, vind je in Antwerpen een oud kinderziekenhuis, voorzien van een tweede leven. Het gebouw bleef bestaan, maar kende een stevige renovatie. Het interieur kleurt nu warm met een massieve houten vloer en een moderne afwerking. Prijskaartje: 295.000 euro.

Foto: Wellimmo

2. Klooster

Hallelujah! We zijn altijd in de zevende hemel wanneer een oude kerk of klooster een nieuwe invulling krijgt. Het zou doodzonde zijn om religieuze bouwwerken met de grond gelijk te maken en dat hebben ze in Mater, een deelgemeente van Oudenaarde goed begrepen! Voor 359.000 euro is het klooster helemaal van jou. 😉

Nog meer topkerken zien? Ontdek deze Belgische kerk die ook te koop stond!

Foto: Notarissen Brigitte VERMEERSCH & Maniola SPITAELS

3. Koffiebranderij

Ben jij ook tuk op die geur van vers gebrande koffie? Wel, in dit gebouw rook je vroeger niets anders! De branderij is helaas in rook opgegaan, maar de gebouwen bleven wel bewaard en omgetoverd tot woonhuis. Voor deze parel in Moeskroen tel je een kleine 375.000 euro neer.

Foto: Era Becue

4. Pantoffelfabriek

Ook oude fabrieken hebben nog een functie in deze maatschappij. Zo worden in de meeste fabrieken anno 2018 bedrijven en winkels ondergebracht. Maar wat als je gewoon kan wonen in een bedrijf waar -in dit geval- pantoffels werden gemaakt? Wel, het kan zomaar in Terhagen! In dat gebouw werden meerdere loften gemaakt in een kleurrijke stijl en staat er nog eentje te koop voor 299.000 euro.

Foto: VIA Immobiliën

5. Brouwerij

Wil je ‘s avonds een biertje nuttigen? Dan kan dat in je eigen brouwerij. Nouja, wat ooit deel was van een brouwerij. In Nieuwkapelle, een dorpje in West-Vlaanderen kan je terecht in het herenhuis van brouwerij Matsaert, volgens de folklore één van de enige gebouwen die de oorlog overleefde. Nadien prachtig gerenoveerd en te koop aangeboden voor 650.000 euro. Schol!

Nog meer ideetjes nodig? Ontdek deze renovatie van oude mouterij naar unieke loft!

Foto: Turner Roeselare

6. Pakhuis

Wat het vaakst omgevormd wordt tot wooneenheden zijn pakhuizen. Het is voor menig architecten namelijk de ideale manier om op een creatieve manier een gebouw een nieuwe bestemming te geven. En sommigen halen er dan ook prijzen mee. Deze spectaculaire loft -vroeger een pakhuis- werd zelfs bekroond met een prestigieuze architectuurprijs. Zo’n parel heeft natuurlijk ook zijn prijs, want de waarde is geschat op niet minder dan 1.210.000 euro!

Foto: Provas

Wat vind jij van een herbestemming? Iets voor jou?

Share.