Verbouwen: hoe blijf je binnen budget?

Share.

Ben je van plan om je huis te verbouwen of heb je misschien een volledige renovatie gepland? Dan heb je wellicht een vast budget vooropgesteld. Maar hier kan vaak de eerste renovatiestress ontstaan: ‘wat als we over budget gaan?’ Wij geven je tips om zorgeloos onder je verbouwingsbudget te blijven, zodat je 100% op je renovatie kunt focussen.

Tip 1: Plan niet te nauw in

Wanneer je aan verbouwingen begint, stellen de meeste mensen een financiële grens waar niet mag worden over gegaan. Dat is zeer slim. Maar de fout die de meesten vervolgens maken, is om dit volledige budget open te stellen voor de verbouwing. Zet van je budget liever nog een stukje opzij voor eventuele onvoorziene tegenslagen tijdens de verbouwing. Zo heb je toch wat reserve als er bijvoorbeeld een extra lek in het dak blijkt of een muur toch moet worden bezet. Wij raden aan om 10% van het volledige verbouwingsbudget opzij te zetten voor onvoorziene uitgaven.

Tip 2: Vergelijk, vergelijk, vergelijk!

Net zoals je banken vergelijkt voor een hypothecaire lening, is het ook belangrijk om aannemers te vergelijken wanneer je een woning gaat verbouwen. Ga minstens bij drie verschillende aannemers langs en vraag naar een offerte. Als je deze offertes ontvangen hebt, kun je gaan vergelijken. Ga niet zomaar voor de goedkoopste, maar vergelijk goed welke werken en materialen inbegrepen zijn bij de prijs. Zo kan de goedkoopste plots toch de duurste worden als er amper iets inbegrepen is.

Vergelijk eventueel ook renovatieleningen als je deze gaat nemen. Hier geldt dezelfde regel. Ga minstens bij drie verschillende banken langs en vergelijk de rentevoeten en speel de banken tegen elkaar uit.

Tip 3: Subsidies

Start tijdig met het informeren naar eventuele subsidies of premies waarvoor je verbouwing in aanmerking komt. De meeste subsidies gaan tegenwoordig naar energievriendelijke verbouwingen. Informeer je dus goed als dit een onderdeel is van jouw verbouwing. Je aannemer of architect kan hier wellicht ook advies in geven. Let op, dit kan wel sterk verschillen per gemeente. Maar het bespaart je mogelijks een heleboel geld dat je nadien voor andere zaken binnen de verbouwing kunt gebruiken.

Tip 4: Handige harry

Wees eerlijk en realistisch over welke werken je tijdens de verbouwing zelf kunt uitvoeren. Er wordt vaak over budget gegaan omdat men de doe-het-zelf-werken hoog inschat. In werkelijkheid blijkt daar dan toch nog een heel deel van te moeten worden uitbesteed aan een professional. En deze mensen werken uiteraard niet gratis.

Maar als je wel een echte handige harry in hart en nieren bent, is het natuurlijk wel aangeraden om zoveel mogelijk zelf of eventueel in samenwerking met vrienden en/of familie uit te voeren. Het belangrijkste hier is dat je eerlijke en realistische plannen maakt.

Tip 5: Materiaalkeuze

Nog eentje waar je beter realistisch over nadenkt, is je materiaalkeuze. Natuurlijk is een eikenhoutenvloer het mooist, maar dit past spijtig genoeg niet binnen elk budget. Bovendien is beukenhout beter qua kwaliteit én goedkoper. Waak dus goed over je vooropgestelde budget en investeer niet in overbodige luxe. Houd vooral rekening met een goede prijs-kwaliteitverhouding.

Tip 6: Flexibiliteit

Stel dat je toch nog over budget gaat, wees dan flexibel en laat enkele geplande werken even rusten. Jezelf in de stress en schulden werken, is niet de beste oplossing. Stel dus enkele werken uit tot een later tijdstip. Zo kun je weer even sparen tot er opnieuw budget is.

Tip 7: Vertrouwen

En onze laatste tip: wees voorbereid op zaken die niet mee zitten en zet door met zicht op het eindresultaat. Zorg ook dat je een fijne samenwerking hebt met en vertrouwen hebt in je aannemer. Deze kan en moet je namelijk bijstaan in stressvolle situaties of wanneer er iets fout loopt. Als dit goed zit, woon je voor je het goed en wel doorhebt in het huis van je dromen.

Auteur: KCL

Share.

Leave A Reply