Dit zijn de keukentrends voor 2019

Share.

De standaard zwart-wit keukens die de voorbije jaren heel populair waren, zien we in het nieuwe jaar niet meer terug. Maar wat is dan wel hip in 2019? Dit zijn de belangrijkste keukentrends voor volgend jaar.

De witte keuken die je de voorbije jaren in élk interieur zag, verdwijnt langzaam maar zeker uit de catalogus. 2019 staat helemaal in teken van de donkere kleuren. “Wit maakt plaats voor donkergrijs en off-black. Vaak worden dezelfde monolithische keukens niet in het wit uitgevoerd, maar in donkere tinten. Meestal monochroom of ton sur ton, in tinten van terracotta, grijsgroen of taupe”, zegt trendwatcher en kleurexperte Hilde Francq van trendstudio Francq Colors.

Wonen in de keuken

Een trend die zich duidelijk verderzet in 2019 is het gebruik van monochrome, naadloze en mooi afgewerkte materialen. “Maar helemaal nieuw is het gebruik van gebeitst hout in de keuken, waarvan de nerven duidelijk zichtbaar zijn. Ook gelakt staal, metalen die kunnen patineren zoals brons en zilveren metallics komen langzaam terug”, gaat Hilde Francq verder.

Het beton, marmer, terrazzo en de natuursteen die je volgend jaar in elk kamer zal terugvinden, is ook voor de keuken absoluut hip. “Maar er komt ook een onderstroom van een nieuwe landelijke stijl gebaseerd op de Shakers, een religieuze groep die een heel eigen designesthetiek heeft. Een eerder sobere stijl met veel gelakt hout, vaak in donkere kleuren met contrasten tussen mat en glans.”

De keuken schuift dus op gebied van stijl nog meer op richting die van de woonkamer. De materialen krijgen een warmere look en zijn dus minder kil zoals je ze de dag van vandaag ziet. De keuken moet meer dan alleen functioneel zijn. Het wordt een plek waar gezelligheid heerst en je kunt genieten van de schoonheid.

Kleiner wonen, grotere keuken

Maar niet alleen schoonheid staat centraal, ook de functionaliteit. Hilde Francq: “We gaan steeds kleiner wonen en dat laat zich absoluut voelen in de keuken. Slimme opbergruimte blijft cruciaal. Maar tegelijk merk je dat de keuken nog meer plaats gaat innemen dan vroeger en multifunctioneler wordt. Een tijdje geleden was de ingebouwde toog enorm populair, en in 2019 gaan we nog een stapje verder. Een keuken met een open haard of een aparte zithoek, dat is de toekomst.”

Op die manier neemt de keuken de plaats van de woonkamer een beetje in. En dat zie je ook in de materialen. Marmer, natuursteen en beton vinden hun weg naar de keuken, omdat we minder schrik hebben voor krassen of oxidatie. Ook vloeren en kasten lopen door van de leefruitme naar de keuken.

 

Slimme keuken

Geen keuken zonder toestellen. De klassieke apparaten blijven grotendeels, maar ze worden slimmer. “Ze zullen verbonden zijn met het internet, uitgerust met sensoren en communiceren met andere toestellen.”

Natuurlijk heeft ook de levensstijl een invloed op de toestellen. “Sinds de smoothies- en groentensapjesrage mag een goede blender niet ontbreken in je keuken, en die mag je op een prominente plaats zetten. Zeker als die dagelijks gebruikt wordt. Het gezonder koken zorgt er ook voor dat stoomovens de standaard zullen worden. En nog een opkomende trend: de snijmachines, waarmee je onder andere je zelfgebakken brood kunt snijden.”

Ecologisch leven

In de nieuwe keuken zal er ook meer aandacht zijn voor het ecologischer leven. “Vooral als het om het natuurlijk bewaren van voedingsmiddelen gaat. Vroeger werden wortels en aardappelen in de kelder in aarde bewaard. Volgend jaar zullen er dergelijke kasten komen in de keuken, met een geregelde vochthuishouding en materialen die ademen”, aldus Hilde Francq.

Ook de huidige trend van het fermenteren kan tot een specifieke kast leiden waar het proces kan gebeuren. Allemaal invloeden uit de professionele keukens die hun weg vinden naar de keuken van ons allemaal.

De buitenkeuken

Vandaag grenst de keuken vaak aan een buitenruimte, en dat zal in de toekomst alleen maar meer voorkomen. “De keuken loopt op die manier door naar het terras, waar je ook steeds vaker een buitenkeuken ontdekt. Een ingebouwde grill, een roker, het kan allemaal. Een trend die je vooral in de grotere huizen tegenkomt”, rondt Hilde Francq af.

Auteur: EM

Share.

Leave A Reply