De verbouwing van Yves en Vilma: “vorige eigenaars konden hun ogen niet geloven”

Share.

Met de nakende betonstop wordt het in de toekomst quasi onmogelijk om een stukje bouwgrond te kopen en er een droomwoning op te bouwen. Resultaat: steeds meer Belgen kopen een verouderde woning op en steken ze in een modern jasje. Zo ook Vilma Coppens, die samen met haar man Yves hun woning volledig verbouwde!

Hoe het begon

Het koppel kocht de woning uit 1976 in april 2017. Hoewel ze nog in prima staat was, was ze aan modernisering toe. Zo stond er nog steeds de originele keuken, op dat moment 41 jaar oud. Deze werd echter volledig gestript én gratis weggegeven: “De kracht van Facebook is onmiskenbaar. Je trekt enkele foto’s, plaatst dit op Facebook met de vermelding ‘gratis’, en instant krijg je vele reacties. Ook de meubels die de vorige eigenaars mochten laten staan, hebben we weggegeven. Zo doe je nog iemand plezier met gratis inboedel.”

En toen kon het echte werk beginnen. “Eind juli zijn we begonnen met de verbouwingen”, vertelt Vilma. “Eerst hebben de slaapkamers een opfrissing gehad: de muren kregen een nieuw kleurtje en we staken een nieuwe laminaatvloer. Nadien werd de elektriciteit vernieuwd naar de nieuwe normen en werd de centrale verwarming op mazout -die aan het begin van de winter ook nog kapot bleek- vervangen door gas. In de gang hebben we één deur -van een onnodige berging- dicht gemetst en in de badkamer een muur uitgebroken om zo uit te breiden.”

Verdere werken

In de keuken gingen Yves en Vilma stevig te werk. “Nadat we de originele keuken hebben weggegeven, zijn we er ingevlogen. We kozen voor een open keuken, waardoor er een muur tussen de living en de keuken uitgebroken werd. Na drie maanden hebben we de nieuwe eindelijk kunnen installeren.” Tussendoor kampeerde het gezin drie maanden lang op elektrische vuurtjes en deden ze de afwas in bad.

Ook in de living werd er stevig gewerkt: “Het plafond ging eruit en de haardcassette werd verplaatst om de warmte in de goede richting te sturen. Daarnaast plaatsten we ook een nieuwe laminaatvloer. Enkel in de keuken werd er door praktische redenen betegeld.” Ze verbouwden in vijfde versnelling, tot verbazing van de vorige eigenaar: “We zijn eind juli gestart, en de grootste werken waren tegen Kerstmis achter de rug. De vorige eigenaar kon bij aanvang niet geloven dat we die deadline zouden halen. Begin januari 2018 hebben we hen uitgenodigd en hun verbazing was dan ook groot.”

De verbouwing is naar de toekomst toe voordelig voor hun portemonee. “Het EPC bij aankoop was 440. We hebben intussen het dubbele én enkele glas vervangen door hoogrendementsglas, de energieverspillende verwarmingsketel op mazout werd vervangen door een hoogrendementsketel op aardgas, de zoldervloer werd geïsoleerd (de zolder wordt niet gebruikt), waardoor we eigenlijk alle tips gebruikt hebben die op het EPC stonden, enkel vloer- en muurisolatie hebben we (nog) niet gedaan.”

Niet altijd over rozen

Alles leek heel vlotjes te gaan voor het koppel, maar toch waren er enkele momenten waarop het niet altijd rozengeur en maneschijn was. “We hebben grote problemen gehad met de installateur van onze ramen. Er was oorspronkelijk een schuifraam voorzien als achterdeur. Toen de installateur deze plaatste, bleek dat hij een meetfout had gemaakt, met als resultaat dat het raam 15 cm te laag was! Alles in orde krijgen met hen was dan ook een werk van lange adem. Na al hun fouten kwamen ze zelfs nog af met een extra factuur van 3000 euro, zogezegd voor hun extra werk. Toen ik hen er op wees dat de offerte getekend én bindend was, zijn ze na lange tijd proberen toch afgedropen.”

Zelf hebben ze ook de handen uit de mouwen gestoken, maar Vilma botste op nog een klein probleempje. “Mijn man zijn onhandigheid”, lacht ze. “Hij heeft te veel schrik om aan iets te beginnen, waardoor ik het initiatief nam. Samen hebben we uiteindelijk wel redelijk wat werken tot een goed einde kunnen brengen. Gelukkig ben ik zelf blijkbaar handig en heb ik al doende geleerd hoe je moet plakken, behangen, schilderen, tegelen, …”

En wat nu?

Hebben Yves en Vilma nu de verbouwsmaak te pakken? “Verbouwen gaan we niet meer doen”, blikken ze terug. “Het was onze tweede verbouwing en tijdens de eerste verbouwing hebben we ontzettend veel hulp gehad van mijn vader, die gouden handen heeft. Nu stonden we er alleen voor, maar gelukkig heeft hij me veel tips gegeven.”

Tot slot hebben ze nog tips voor (toekomstige) verbouwers. “Indien je zelf verbouwt, moet je uitkijken naar promoties. Zo kan je al snel tot 30% uitsparen op sommige producten. Dit is bijvoorbeeld al de tweede keuken die we kopen in IKEA en steeds is de kwaliteit van zowel de meubelen als de toestellen prima. En je spaart ook heel wat uit ten opzichte van de traditionele keukenbouwers.”

Foto’s: Vilma Coppens

Share.