Welke soorten gordijnen bestaan er voor je woning?

Share.

Vouwgordijnen, verticale lamellen of jaloezieën? Om je ramen een beetje meer aan te kleden, heb je tal van mogelijkheden. Maar weet jij welke soort raamdecoratie het best bij je past? We brengen een handig overzicht dat je ongetwijfeld zal helpen bij je keuze. Raamdecoratiespecialiste Ann Darcis van ASVD Darcis uit Alken geeft tekst en uitleg.

1. De klassieke gordijnen

De gordijnen die je vroeger overal zag: de transparante gordijnen. Ze laten heel veel licht binnen, maar je kunt er niet doorheen kijken. Zo kun je genieten van een straaltje daglicht zonder je zorgen te moeten maken over privacy. “Vroeger was een golvend glasgordijn enorm populair, maar dat is de laatste jaren sterk verminderd”, zegt Ann. “Al is het terug aan een opmars bezig, alleen in een andere vorm: bredere golven. Dat oogt een stuk moderner en geeft rust in een ruimte. Het dempt ook het geluid, wat handig is als je een harde vloer hebt.”

2. Overgordijnen

Een overgordijn wordt vandaag de dag steeds vaker gebruikt als pure decoratie. Het leuke is dat je ze in alle kleuren en motiefjes kunt krijgen, en ook helemaal zelf kiest hoe en waar je ze ophangt. Aan het plafond, net boven het raam of er ergens tussenin. Gebruik je ze echt als gordijn? Dan kun je de kamer makkelijk verduisteren en hou je sneller de kou buiten.

3. Rolgordijnen

Rolgordijnen hebben een strakke uitstraling, wat perfect is voor extra verduistering. Ze zijn niet alleen decoratief, maar ook heel functioneel omdat ze weinig plaats in beslag nemen. “Het is niet meer dan een groot goed strak doek dat om een buis wordt gerold. Een transparante doek is ideaal om daglicht in huis te laten zonder inkijk te hebben, en een verduisterend doek maakt de kamer in een mum van tijd donker. Let wel: er zijn altijd wel wat spleetjes en kiertjes, want het zijn natuurlijk geen rolluiken”, zegt Ann Darcis. Je vindt rolgordijnen in alle kleuren en met allerlei motiefjes.

4. Vouwgordijnen

“De vouwgordijnen hebben de plaats ingenomen van de klassieke gordijnen, omdat het net iets strakker oogt dan de golvende gordijnen. Ook hier kun je kiezen voor een transparante, of een verduisterende stof. Het grote voordeel aan een vouwgordijn: je kunt de doek losmaken en het in de wasmachine steken’, aldus Ann Darcis.

Foto: Boflex

5. Plisségordijnen

“Of ook wel duettes genoemd. Het leuke aan dit gordijn is dat je het zowel naar boven als naar onder kunt bewegen, en dat het net iets speelser is dan een klassiek rolgordijn. Het doek is namelijk niet effen, maar heeft een honinggraatstructuur als je langs de zijkant kijkt. De luchtpijpjes hebben een isolerend effect, wat de warmte en de koude buiten houdt. Ze zijn ook superhandig voor ruimtes die op de benedenverdieping of aan de straatkant liggen. Een badkamer bijvoorbeeld. Als je gaat douchen doe je het gordijn dicht voor wat privacy, maar niet helemaal tot boven zodat je toch kunt genieten van het daglicht”, zegt Ann Darcis. Plisségordijnen kunnen tegen een stootje, nemen weinig ruimte in beslag en zijn geschikt voor elk type raam: rond, vierkant, rechthoekig.

6. Jaloezieën

Jaloezieën zijn horizontale latjes uit pvc, aluminium of hout. Ann Darcis: “Het grootste voordeel van jaloezieën is dat je de lichtinval perfect zelf kunt regelen. Als je de latjes spreidt, heb je contact met de buitenwereld. Wil je ’s avonds liever geen inkijk? Dan sluit je ze gewoon.” Bij horizontale jaloezieën geldt vaak: hoe smaller, hoe meer latjes, hoe groter het pakket is in opgetrokken toestand.

7. Lamellen

Niet meer of niet minder dan de jaloezieën, maar dan verticaal. Lamellen kun je krijgen in textiel, screenstof, kunststof of aluminium. De functie is net dezelfde als die van horizontale jaloezieën, maar ze zijn veel praktischer bij schuine ramen of een schuifdeur.

8. Silhouettes

Een andere vorm van horizontale jaloezieën, maar dan met zijn de lamellen van textiel met een transparante stof errond: silhouettes. Je creeërt een nog iets warmere uitstraling, maar blijft dezelfde handige functie behouden.

9. Paneelgordijnen

Paneelgordijnen zijn eigenlijk brede banen uit stof die aan de boven- en onderkant op een roede worden geschoven. Perfect voor grote ramen, schuifdeuren en openslaande deuren. De kleuren kun je helemaal zelf kiezen. Als je verschillende materialen en kleuren combineert, creëer je een speels effect. Paneelgordijnen kunnen trouwens ook perfect dienen als scheidingswand.

Auteur: EM

Share.