Dit betaal je voor een nieuwbouwwoning

Share.

De Belg heeft een baksteen in zijn maag: een eigen nieuwbouwwoning is vandaag nog steeds de droom van de meerderheid. Maar hoe is de kost van zo’n project nu eigenlijk opgebouwd, en met welke (onverwachte) extra kosten moet je rekening houden? We zochten het voor je uit.

Location, location, location: waar je je bouwgrond koopt, bepaalt rechtstreeks hoeveel je ervoor zal betalen. Bouwen in Brussel kost het meest; in Vlaanderen ben je het duurst af in Vlaams-Brabant en het goedkoopst in Limburg. In Wallonië betaal je het minst voor een stukje grond.

Vervolgens bepaal je samen met je architect de bouwkost en bouwplannen. De bouwfederatie schat dat een basis huis met een oppervlakte van 200 m² (inkom, WC, berging, open keuken, badkamer, 2 slaapkamers en een woonkamer) gemiddeld 1.660 euro à 1.785 euro per m² zal kosten. Je bouw moet voldoen aan een aantal energie- en milieunormen, dus in die berekening zijn een condensatieketel, zonnepanelen, isolatie en luchtdichtheid mee ingerekend.

Tegen 2021 gaan de energie-eisen verstrengen naar bijna energieneutraal (BEN) wat een extra 20.000 à 25.000 euro extra bouwkosten zal inhouden, volgens een schatting van de Bouwunie. Je architect zelf kost natuurlijk ook geld: reken hiervoor ongeveer 10 à 12% van je bouwbudget.

Je dient ook budget te voorzien voor alle “kleine” extra’s, zoals de aansluitingen van de nutsvoorzieningen, aansluiting op de riolering, de nodige keuringen (elektriciteit, sanitair…), een veiligheidscoördinator op de werf, een EPB-attest voor de energie- en isolatienormen… Goed voor makkelijk 10.000 euro samen.

Last but not least betaal je ook nog eens 21% BTW. Afhankelijk van je situatie betaal je BTW op de bouwgrond en/of de nieuwbouwwoning:

  • Op de aankoop van een nieuwe woning betaal je 21% btw. Een woning wordt als nieuw beschouwd tot en met 31 december van het tweede jaar dat volgt op het jaar van de eerste ingebruikname van de woning:
  • Op de bijhorende bouwgrond die je samen met de woning aankoopt, moet u ook 21% btw betalen als de volgende 3 voorwaarden samen vervuld zijn:
    • er is een toelating om op de grond te bouwen en er wordt een gebouw opgericht dat verkocht wordt met btw
    • de grond en het gebouw worden door éénzelfde persoon verkocht
    • en de bouwgrond wordt tegelijk met het gebouw overgedragen.
  • Als aan deze voorwaarden niet voldaan is, of wanneer je alleen een bouwgrond koopt, betaal je registratierechten van doorgaans 10%.

Alle details over de exacte wetgeving die van toepassing is op jouw project, kan je hier terugvinden.

Auteur: MP
Bron: Vlaanderen.be
Hoofdbeeld: Knokke Homes (illustratiebeeld pand op Zimmo)

Share.