Hoeveel kost een brandverzekering?

Share.

Een brandverzekering is niet altijd verplicht, maar wel een echte aanrader. Hoeveel zo’n polis precies kost en welke parameters de prijs uiteindelijk bepalen, leggen we je haarfijn uit in dit artikel.

De term ‘brandverzekering’ dekt niet de volledige lading. De polis komt niet enkel tussen bij schade na een brand maar na ook storm- of waterschade. En de verzekering dekt ook schade na natuurrampen. Daar lees je alles over in dit artikel. Maar de prijs van de polis is natuurlijk niet voor iedereen hetzelfde.

Deze parameters bepalen de prijs

Uiteraard biedt elke verzekeringsmaatschappij andere polissen aan. Dat maakt het moeilijk om de ene offerte te vergelijken met de andere. Toch zijn er een aantal parameters die doorslaggevend zijn:

  • In eerste instantie heb je de verzekerde waarde van je pand. Het spreekt voor zich dat een brandverzekering voor een rijhuis minder kost dan die voor een luxevilla. De ene makelaar kijkt naar het aantal ruimtes om zijn premie te bepalen, de andere oordeelt op vlak van bewoonbare oppervlakte.
  • De afwerkingsgraad speelt eveneens een rol. Hoe duurder de gekozen materialen, hoe duurder de verzekeringspremie.
  • Jouw relatie tot de woning speelt eveneens een rol: ben je huurder, eigenaar of medehuurder of eigenaar-verhuurder?
  • Sommige elementen verhogen de premie: denk bijvoorbeeld aan een rieten dak.
  • Ligt je woning in een overstromingsgebied? Dan is de prijs voor je premie hoger dan gemiddeld.
  • Net zoals bij alle andere verzekeringen heb je altijd een vrijstelling. Dat is een bedrag dat de verzekeraar niet betaalt. Hoe lager die vrijstelling, hoe hoger je premie.
  • Doet je woning ook dienst voor professionele doeleinden? Heb je bijvoorbeeld een praktijkruimte? Dan stijgt de prijs van de premie eveneens.

Doe een simulatie

Op de websites van de grote verzekeringsmaatschappijen kun je snel en volledig vrijblijvend een simulatie starten. Zo krijg je in slechts enkele minuten een idee van de totale kostprijs van jouw brandverzekering.

Een voorbeeld

Wij deden twee simulaties om je een idee te geven.

Piet (30 jaar) is eigenaar van een rijhuis uit de jaren tachtig in Hasselt. Hij heeft een woonkamer en keuken, 2 slaapkamers en 1 badkamer. Hij verwarmt op stookolie en heeft parketvloeren. Hij wil zijn inboedel verzekeren voor een bedrag van 35000 euro. Zijn premie bedraagt ca. 32,50 euro per maand of 375 euro bij een jaarlijkse betaling.

Hilde (50 jaar) is eigenaar van een nieuwbouwvilla in Leuven. In haar woning tref je een woonkamer, keuken, 2 badkamers, 4 slaapkamers en 1 bureau. De lage-energiewoning is voorzien van vloerverwarming, marmeren vloeren en twee parkeerplekken in de garage. Haar inboedel is verzekerd voor 50000 euro. Haar premie bedraagt 45 euro per maand of 515 euro bij een jaarlijkse betaling.

Auteur: EM

Share.