Van industriële loods tot warme loft in Gent

Share.

Binnengluren bij een fenomenale verbouwing doen we met z’n allen ontzettend graag. Reden te meer om ter ere van de Vlaamse Renovatiedag (zondag 5 mei) binnen te kijken bij enkele verborgen parels. Zoals onder meer bij deze gerenoveerde loods die knipoogt naar de industrie van weleer. Qua invulling primeert het levenslang wonen.

Het Gentse koppel Piet en Lieve woont al decennia in een enorm groot en monumentaal herenhuis aan de mooie Visserij in Gent. “De unieke locatie is omarmd door twee waterlopen, kanalen die de Leie en Schelde verbinden met elkaar om eeuwen geleden industriële activiteiten in deze zone toe te laten”, zo laten ze ons met de site kennismaken. “Het vormt eigenlijk een soort eiland tussen Visserij en Achtervisserij, dat een jaagpad was en nu een wandel- en joggingparcours vormt. Zo ontdekken we heel veel nieuwe ‘achterkanten’ die de laatste jaren gerenoveerd geraakten nu de industrie buiten Gent gelegen is.

Met respect voor het industriële verleden

Zelf bewoonde het koppel een zolderverdieping van het herenhuis. Daar konden ze niet blijven wonen omwille van de vele trappen en ook de nakende renovatiekosten. Piet en Lieve zetten hun zinnen op het vroegere materiaalkot, de gelijkvloerse verdieping van de industriële loods achteraan. De bovenliggende verdiepen waren al bewoond. Na een grote opkuis en met een ontwerp van Enplus architecten konden ze van start gaan met de totaalrenovatie. “Het ontwerp gaat resoluut voor veel beglazing naar de tuin toe. Het licht dieper in de loft binnentrekken was dan ook uitdaging nummer 1”, zegt hun architect Nicolas Blondeel van Enplus architecten. “Met respect voor het verleden zijn heel wat interieurelementen bewaard gebleven. Het plafond is zichtbaar gelaten, een oude balk is blootgelegd en de oude muren zijn ook binnen gekaleid. De elektriciteit is in de rails gelegd.”

Hout, beton en staal

Hun materiaalkeuze oogt zacht en natuurlijk. Zo kozen ze voor houten (schuif)ramen en een inkomsas in afrormosia. Binnenskamers is een natuursteenkleurige polierbetonvloer aangelegd en meteen werd het gigantische keukentablet ook in dezelfde ‘Zuid-Franse’ beton uitgevoerd. De wandkasten van de keuken en grote boekenrekken zijn dan weer een herinnering aan het industriële verleden en uitgevoerd in staalplaat dat met bijenwas geboend werd en zo nog beter zijn schakeringen toont. De terrasluifel is in Cortenstaal afgewerkt.

Gemeenschappelijke tuin

Het leuke aan het project is dat Piet en Lieve hier samenleven met een zestal andere familie, waarbij ze niet alleen de tuin maar ook bv. de fietsenberging samen gebruiken. Jaarlijks geven ze een feest voor alle vrienden en buren. De gemeenschappelijke tuin vormt duidelijk een bijzondere meerwaarde. “De kinderen kunnen nu – in tegenstelling tot vroeger – gewoon binnen en buiten lopen”, zegt Lieve. “We genieten volop van ons overdekt terras en onze prachtige tuin waarin iedereen kan komen socializen. Ons plan is om in de haag nog enkele openingen te maken, zodat we toch ook een zicht hebben op het achtergelegen kanaal.”

Auteur: KC

Share.