De IJsheiligen zijn voorbij: wat nu met je tuin?

Share.

Goed nieuws vanuit de tuin: de IJsheiligen hebben ons verlaten. Tijd dus om die tuin weer in te duiken en het gaspedaal stevig in te drukken naar een zomer vol bloemen, planten en groenten. Maar wat moet je precies doen na die belangrijke tuindag?

Wat zijn de IJsheiligen?

Eerst en vooral, waar hebben we het nu in hemelsnaam over? De IJsheiligen zijn vooral in de volksweerkunde een belangrijk begrip. Het refereert naar de periode waarin de heiligen Mamertus, Pankratius, Servatius en Bonifatius hun naamdagen vierden, respectievelijk en achtereenvolgend op 11, 12, 13 en 14 mei. Tot die periode is er volgens weerdeskundigen nog steeds nachtvorst mogelijk. Stonden vorstgevoelige plantjes, bloemetjes of groenten voor 15 mei onafgedekt buiten, dan bestond de kans dat ze verloren gingen bij nachtvorst. Nadien is het code groen, al weet je in België natuurlijk nooit.

1. Nieuwe plantjes

Oké, je kan al in maart en april vanalles zaaien of planten in volle grond, maar vaak is het nog erg koud waardoor deze niet-of in ieder geval veel minder snel- zullen kiemen. Wie in huis geen plaats heeft of dit van de partner niet mag doen, kan altijd een buitenserre opteren. Na IJsheiligen is het dan ‘veilig’ om deze eenjarigen en tweejarigen of vaste planten te verpotten naar volle grond.

Let wel dat je de bestaande bodem -geldt ook voor moestuinen of plantenbakken op een terras- mengt met verse potgrond en bodemverbeteraars. Met deze extra voeding kunnen de nieuwe wortels gemakkelijker aanhechten in de grond en zijn ze beter bestand tegen allerlei plagen zoals insecten, slakken en schimmels.

2. Onkruid

Hoera, heel de tuin staat in de maand mei -en zeker na de IJsheiligen- in bloei. Dat betekent helaas ook dat het onkruid te pas en te onpas de lucht in schiet. Het is daarom het ideale moment om het te gaan wieden. Dat kan deze met enkele natuurlijke middeltjes bestrijden of gebruik maken van een onkruidbrander, al raden we dat laatste zeker niet aan.

3. Snoeien

Na de IJsheiligen kan er ook gesnoeid worden. Vooral bij de buxushagen is het aangeraden om dit te doen wanneer het ‘s nachts niet meer kan vriezen. Let wel, in de maand mei leggen alle vogels een ei, dus controleer zeker alle struiken op vogelnestjes voor je ze gaat snoeien. Door ze overigens nu te snoeien zullen de jonge scheuten zich later beter ontwikkelen. En tenslotte is het ook aangeraden om te snoeien op een bewolkte dag, zodat de snoeiwonden beter genezen.

4. Let op met je vetplanten

Nu de IJsheiligen vertrokken zijn kennen de vetplanten die buiten staan eindelijk een rustperiode. De temperaturen boven het nulpunt doen deze planten zichtbaar deugd. Heb je zulke planten buiten staan, dan is het belangrijk om ze toch een afdakje boven het hoofd te bieden. Het is belangrijk om de grond droog en los te houden. Eén slokje water per maand is daarbij voldoende.

 

Share.