In dit dorp worden massaal huizen aan 1 euro verkocht

Share.

Wat als de jonge inwoners van je dorp de piepkleine bergheide verruilen voor de grote stad? En wat als daardoor jouw dorp er zo verlaten bijligt dat je de overgebleven woningen aan dumpingprijzen op de markt moet brengen? Het overkwam Giuseppe Cacioppo, burgemeester van het dorpje Sambuca, gelegen in Sicilië (Italië). Een huis kost daar voortaan minder dan een pakje friet bij ons: 1 euro.

Zoals met veel dorpen in het Zuiden van Italië is de lokroep van de grote steden -waar werk en avontuur ligt- onvermijdelijk. Vooral jongeren keren het bergdorpje de rug toe. Dat kon niet langer blijven duren, waardoor burgemeester Cacioppo enkele maanden geleden een offensief startte tegen de leegstand, waarbij hij mikte op buitenlanders die een verblijf in het zonnige Italië voor ogen hadden. “We doen deze actie om te voorkomen dat het mooie Sambuca in verval raakt en buitenlandse kopers kunnen ons daarbij helpen”, vertelt Cacioppo. “In tegenstelling tot andere steden die dit alleen maar hebben gedaan als promotiestunt, is de gemeente eigenaar van alle huizen die in de uitverkoop staan. Indien je het huis wil, zal je in geen tijd de nieuwe eigenaar zijn.”

Zomaar een huis voor één euro?

Het verhaal zou uiteraard niet kloppen als er geen addertje onder het gras zou zitten. Burgemeester Cacioppo eiste dat nieuwe eigenaars binnen de drie jaar de woning moesten opknappen en die renovatie moet minstens 15.000 euro kosten. Er werd daarnaast ook een borg van 5.000 euro gevraagd die ze terugkregen bij de voltooiing van de renovatie. Geen geld voor een stukje aards paradijs, aldus de burgervader. “Sambuca wordt omringd door prachtige stranden en heuvels. Het is hier stil en vredig. Kortom, het is een zalig oord om de stress te ontvluchten en helemaal tot rust te komen.”

Het klinkt als een louche advertentie, een woning voor amper één euro in een omgeving waar we alleen maar van kunnen dromen. En toch is de actie van de burgemeester maanden later een succes gebleken. “We hadden nooit gedacht dat de actie zo succesvol zou zijn”, klinkt het bij The Guardian. “Het nieuws verspreidde zich en er kwamen honderden kopers van over heel de wereld – onder meer Dubai, Panama, Rusland en het Verenigd Koninkrijk – naar Sambuca. Een paar weken na de aankondiging kregen we bijna 100.000 e-mails van geïnteresseerde kopers.”

Verkocht!

Sinds de start van de veiling dit jaar zijn er al heel wat woningen verkocht. Ze worden allemaal per opbod verkocht en starten met een instelprijs van amper 1 euro. “Als niemand een hoger bod deed, kon je een huis kopen voor dezelfde prijs als een croissant.” Zover is het dus niet gekomen, maar de goedkoopste woning ging wel voor amper 1.000 euro vanonder de hamer, een koopje!

Gemiddeld werden de woningen verkocht voor prijzen tussen de 5.000 en 10.000 euro. Het duurste huis verwisselde zelf voor 22.500 euro van eigenaar. Zij hebben nu 3 jaar de tijd om te verbouwen. Ook 50 ietwat duurdere privéwoningen werden ondertussen verkocht en leverden de stad -als eigenaar- ruim één miljoen euro op. Van een geslaagde actie gesproken!

Bron: The Guardian

Share.