Wat is een beding van aanwas?

Share.

Wie het over vastgoed kopen heeft, neemt al snel de begrippen ‘tontine’ of ‘beding van aanwas’ in de mond. Maar wat betekent dat precies? We leggen het haarfijn uit in dit artikel. Kwestie van volgende keer mee te kunnen praten … Want zo’n tontine kan fiscaal erg gunstig zijn.

Een ‘beding van aanwas’ of ‘tontine’ betekent hetzelfde. Het zijn dus synoniemen. Het is een clausule die je kunt laten toevoegen in de notariële akte als je met twee of meer personen een woning in onverdeeldheid aankoopt.

Voor de langstlevende

Als je zo’n clausule in je akte laat opnemen, betekent dit dat bij het overlijden van één van de twee partners, het andere deel naar de langstlevende gaat. En dus niet naar de wettelijke erfgenaam. Het grootste voordeel is dat de langstlevende op die manier in de woning kan blijven wonen. Zo’n beding van aanwas is heel populair tussen niet-gehuwde samenwonende partners.

Feitelijk samenwonende partners erven immers niet standaard van elkaar. Door zo’n beding van aanwas of tontine kan de woning (of het vruchtgebruik) niet opgeëist worden door ouders, kinderen, broers of zussen. Wettelijk samenwonenden hebben vandaag wel erfrecht. Zij behouden – net zoals gehuwde koppels – het vruchtgebruik op de gezamenlijke woning.

Kanscontract

Het beding van aanwas is een ‘kanscontract’. Je weet immers niet wie eerst zal sterven en wie het deel van de ander zal krijgen. Het is wel essentieel dat de winst- of verlieskansen even groot zijn. Dat is dan ook de voorwaarde om een beding van aanwas in je notariële akte te laten verwerken. Een gelijkaardige leeftijd en goede gezondheid zijn essentieel.

Fiscaal interessant

Een beding van aanwas of tontine in voornamelijk populair omdat het fiscaal interessant kan zijn. De reden? Op het deel van de persoon die het eerst sterft, is immers geen erfbelasting verschuldigd. De langstlevende moet enkel hetzelfde registratierecht (7% op de helft van het vastgoed) betalen als bij de aankoop van de woning.

Let wel, als het om de gezinswoning gaat, is een erfenis voordeliger dan een beding van aanwas. Op een gezinswoning betaal je namelijk geen successierechten meer! Voor alle duidelijkheid: de gezinswoning is de plaats waar jullie samenwonen en gedomicilieerd zijn.

Opgelet!

Een beding van aanwas verbreken is mogelijk. Maar enkel als alle betrokken partijen akkoord gaan. Vind je dat te ver gaan? Dan is het mogelijk om het beding van aanwas te beperken tot het vruchtgebruik van de woning. Je notaris kan alle voor- en nadelen met concrete voorbeelden uitleggen. Vraag dus zeker advies en weeg de plus- en minpunten goed af.

Auteur: EM

Share.

Leave A Reply