Zo bouw je je eigen carport

Share.

Wie in een drukke buurt woont met weinig parkeergelegenheid, droom wellicht van een carport. Wist je dat zo’n overdekte parkeerplek ook een absolute meerwaarde is voor je huis? En wist je dat je deze ook zelf kan maken? Wij leggen in enkele stappen uit hoe je er aan begint!

Voorbereiding

Een goede voorbereiding is het halve werk. Daarbij is meten ook echt absoluut weten. Voor een gemiddelde wagen heb je al snel een carport nodig van minstens drie meter op vijf meter. Wil je ook je fiets of ander gerief droog hebben staan, dan kan je uiteraard groter gaan als de ruimte dat toelaat.

Ga voor je aan de slag gaat ook even na welke materiaal je wil voor je carport. Het meerendeel is hout, maar ook metaal en kunststof zijn mogelijkheden. Ten slotte voorzie je best alle benodigdheden zoals werkgerei en bouwmateriaal en vraag je best ook een vriend of kennis om je te komen helpen. Handige harry’s kunnen heel wat alleen, maar voor sommige stappen zijn extra handen welkom.

Hoe zelf een carport bouwen

Laatst zag ik een zoekertje van een nieuwbouwproject. Geïnteresseerd als ik was belde ik, maar de dame wist me te zeggen dat ik nog verplicht was om een carport bij te bestellen. Dat kwam mijn budget verre van ten goede, waarbij ik me afvroeg of ik dat uiteindelijk niet gewoon zelf kon bouwen. Carportinfo.be gaf me alvast goede raad mee en die bundelden we in dit stappenplan.

Stap 1: beton gieten

Nadat je je plannetje hebt uitgetekend, is het tijd om eraan te beginnen. Maak op even grote afstand gaten van een dertigtal centimeter diameter en zo’n acht centimeter diep. Die gaten vul je op met beton, waarna je er 4×4 palen mooi in recht zet. Zorg ervoor dat de palen aan elke lange zijde even hoog zijn en dat er aan één zijde drie palen hoger staan voor een goede afwatering achteraf.

Foto: Carportinfo.be

Stap 2: de buitenste steunbalken

Nu je de steunpalen hebt gezet, kan je deze bovenaan vastmaken aan de twee buitenste steunbalken. Zorg ervoor dat deze de volledige lengte beslaat en dat ze perfect horizontaal op elkaar staan. Maak vervolgens gaten en vul deze op met 14 cm slotbouten.

Foto: Carportinfo.be

Stap 3: extra stevigheid

Als het nog eens stevig waait, wil je liever niet dat je carport ineen stuikt. Daarom wordt er aangeraden om extra stutbalken te voorzien. Dat kan je best doen door deze af te zagen op 45° en gaten te boren in de buitenste steunbalken waar de stutbalken zouden moeten komen. Boor ze vervolgens vast met gegalvaniseerde (bewerkt met een laagje metaal tegen het roesten) schroeven.

Foto: Carportinfo.be

Stap 4: dakconstructie

Nu de basis er staat, gaan we over naar het dak. Daarin kan je de dwarsbalken best afzagen op de helling die je voorzien hebt. Probeer hierbij toch zeker een helling van minstens 10° te behouden. Boor gaten op gelijke afstanden in de buitenste steunbalken waar je dwarsbalken moeten komen en boor ze nadien vast met opnieuw gegalvaniseerde schroeven.

Foto: Carportinfo.be

Stap 5: multiplex aanbrengen

Wanneer je klaar bent met de draagbalken, kan je beginnen met de multiplex aan te brengen. Dat zijn oersterke en meerlaagse houtlagen die kruiselings op elkaar verlijmd worden. Deze kunnen onder andere goed bestand zijn tegen allerlei weersomstandigheden. Schroef ze vast op de draagbalken.

Foto: Carportinfo.be

Stap 6: leien erop

Wanneer de multiplex is aangebracht, kan je de dakleer -een soort dakbekleding) erover spannen. Zorg ervoor dat je voldoende dakleer overhoudt over de multiplex om het vast te kunnen nieten. Daarna kan je leien aanbrengen bovenop het leer.

Foto: Carportinfo.be

Stap 7: afwerken

Tijd om alles af te werken! Je kan een houten afwerkplaat gebruiken om het geniete dakleer af te dekken en om eventuele elektriciteitsbekabeling af te werken.

Foto: Carportinfo.be

Foto’s stappenplan: Carportinfo.nl

Andere mogelijkheden

Het bovenstaande stappenplan was er eentje voor een vrijstaande carport uit hout. Maar wist je dat er nog ander materiaal bestaat zoals een metalen carport zoals hieronder? En wil je ook geen gedoe met beton? Dan kan je altijd kiezen voor een zwevende overkapping die je bevestigt aan je woning. Er zijn ook nog heel wat zelfbouwkits op de markt, dus bekijk zeker alle mogelijkheden.

Foto’s: Weka Holzbau GmbH, Carportstuk en Joris Verhoeven Architectuur, allen via Homify.nl

Ga jij zelf aan de slag? Succes!

Bron en foto’s: homify.nl en carportinfo.be
Hoofdfoto: Gadero.be

Share.

Leave A Reply