Hoera, zomer! Dit zijn de tuintrends van 2019

Share.

We hebben nog niet vaak van de zomer mogen proeven, maar we gaan ervan uit dat uren zonneschijn op ons liggen te wachten. Je hebt dus nog even de tijd om je tuin in orde te brengen, met aandacht voor deze zomerse tuintrends.

1. Samenzijn en genieten

De ‘gebruikstuin’ is volop in. Veel aandacht gaat hierbij naar gezellig samen zijn met familie en vrienden en spelen voor de kinderen. Een grote diversiteit aan functies in de tuin worden ingebouwd: verschillende zithoeken (eten, lounge, leeshoek,…), speel- en boomhutten geïntegreerd in de tuin, zwemmen, buiten koken, enz… Dat verklaart de grote vraag naar zwembaden, zwemvijvers, en buitenkeukens die in alle maten en vormen beschikbaar zijn.

2. Een beetje chaos

Het vakantiegevoel in je eigen tuin creëren doe je door er zo min mogelijk in te werken. Plant hem dan ook onderhoudsvriendelijk aan. Geen hagen of bollen die moeten strak worden geschoren dus. Het geheel mag best wat wilder en chaotischer zijn…. Noem het gerust ‘gestructureerde chaos’. Hiervoor zijn grassen ideaal. Kleur wordt dan bepaald door de vaste planten te vermengen met de grassen. Een boeket op maat is het resultaat. Voor de ‘braven’ onder ons maken we gebruik van slechts 1 kleur terwijl de durvers verschillende texturen en kleuren gaan mengen.

3. Water in de tuin

Om terug te komen op het vakantiegevoel in eigen tuin worden een zwembad of zwemvijver steeds vaker voorzien in ontwerp. Een tuin wordt hierdoor een paradijs voor de groten maar vooral voor de allerkleinsten onder ons. Vroeger sprak men over een zwembad of een zwemvijver maar momenteel zitten hier nog verschillende categorieën tussen waaronder de hybride-zwembaden.

4. Natuur, natuurlijk!

Groen in de tuin, natuurlijk! Recht de natuur in. Natuurlijke materialen, hout, riet en veel planten: we houden ervan. Nog natuurlijk oogt het in combinatie met een houten terras of tuinafscheiding.

5. Speelse warmte

Warme kleuren en materialen doen dromen naar verre landen. We zien kleurrijk aardewerk en fijne stoffen bv. warm fluweel voor tuinkussens) en mooie vloerkleden voor op het terras.

Overdag genieten van het mooie weer en een optimaal tuingevoel, ’s avonds genieten rondom een sfeervolle vuurkorf. Wat is er gezelliger dan een mooie vuurschaal op het terras. Klanten houden hiervoor ook een mooi budget opzij om de avonden gezelliger te maken. Is het nu zomer of winter, deze vuurschalen laten de familie-avonden net iets langer duren.

6. Contrast in de mix

Contrasten scheppen kan je zeker ook in de tuin. Een modieuze tuinset om aan te tafelen of in te loungen kunnen verschijnen in een combinatie van hout met aluminium of kunststof. Authentiek en toch modern.

7. Back to basics

Wanneer je helemaal graag back to basics wil gaan, denk dan aan ronde vormen en lichte (pastel)kleuren. Geen strakke hoeken, maar wel minimalistisch. Fragiele elementen brengen complete rust.

Dat het een mooie, lange zomer mag worden!

Auteur: KC
Met medewerking van tuinarchitecten Ken Verelst, Xtravert en Nick Colson
Hoofdfoto: Nick Colson

Share.

Leave A Reply