Wat is een verbrand pand?

Share.

Vastgoedmakelaars nemen de term ‘verbrand pand’ vaak in de mond. Wat betekent dat precies? En – nog belangrijker – hoe voorkom je dat een pand verbrand raakt?

Makelaars proberen een ‘verbrand pand’ altijd te voorkomen. Dat heeft echter niets met vuur te maken. Makelaars spreken over een ‘verbrand pand’ als een woning te lang te koop staat en uiteindelijk aan een te lage prijs verkocht wordt.

Hoe geraakt een pand verbrand?

Het is dus niet wat je van de term ‘verbrand’ in de eerste plaats had verwacht. Maar hoe komt het eigenlijk dat een pand te lang te koop staat? Wel, er zijn heel wat factoren dit dit bepalen:

1. Het prijskaartje

Aan elke woning die te koop staat, hangt een prijskaartje. Maar soms is deze niet marktcomform en wordt ze te hoog ingeschat. Enkel wanneer de waardebepaling correct gebeurt, trek je potentiële kopers aan. Maar zelfs bij panden die goed zijn ingeschat, kunnen lang te koop blijven staan. Dat gaat vooral om woningen in de hoogste prijscategorie.

2. Staat van het huis

Het verbouwwerk dat nog in de woning moet worden gestoken, schrikt eveneens vaak kopers af. Wanneer onder andere het dak en de elektriciteit aan een volledige vernieuwing toe is, bestaat de kans dat deze iets langer op de markt blijft hangen. Instapklare woningen verkopen dan weer logischerwijs sneller.

3. Stijl van het huis

Over kleuren en smaken valt niet te twisten en dat gaan we dus niet doen. Maar er wordt best rekening gehouden met situaties waarbij kopers toch afhaken door een subjectieve kijk op een woning. Hier geldt ook: wat voor de verkoper leefbaar en mooi is, is niet per se van toepassing op de koper. De inrichting of de indeling van de woning speelt dus een rol.

4. Omgeving

De omgeving kan eveneens een rol spelen of een pand al dan niet gegeerd is. Wanneer men naast een drukke spoorweg, een gevaarlijke steenweg of de luchthaven woont, is het mogelijk dat mensen minder snel toehappen.

Lees ook: Waarom staat een huis te lang te koop?

Hoe voorkomen?

Vastgoedspecialist Chris Tielemans van Onroerend Goed in Genk legt uit hoe je kunt voorkomen dat een pand verbrand raakt. “We spreken van een verbrand pand als een woning na langere termijn nog niet verkocht is. Potentiële kopers vragen zich dan af waarom het pand nog steeds te koop staat, met alle negatieve gevolgen vandien. In theorie moet je een huis of appartement dat goed geprijsd staat binnen de 2 à 3 maanden kunnen verkopen. De tijd om je woning veel te hoog in de markt te zetten en af te wachten is echt voorbij. Het is een kopersmarkt en vandaar van essentieel belang dat je het aan een correcte prijs aanbiedt.”

Enkele tips

  • Laat de waarde van je woning schatten door een professional. De meeste makelaars doen dit volledig vrijblijvend. Nodig er eventueel meerdere uit en stel je vraagprijs in op het gemiddelde van de schattingen.
  • Goede foto’s doen je woning gemakkelijker verkopen.
  • Voorzie een korte maar bondige tekst bij je zoekertje.
Share.