Wat als je huurder plots verdwenen is?

Share.

De immobiliënprijzen swingen de afgelopen jaren de pan uit, waardoor investeren in vastgoed geen slecht idee blijkt te zijn. Een woning kopen om te verhuren dan! Toch heb je als verhuurder soms te kampen met tegenvallers. Wat moet je bijvoorbeeld doen als je huurder met de noorderzon vertrekt, en bijgevolg niet meer betaalt?

Stap 1: is je huurder écht weg?

Het ziet er niet goed uit als je huurder enkele maanden huurachterstand heeft. Als je plots zijn sleutels in je brievenbus vindt, verklaringen van buren opvangt of berichten ziet op sociale media, dan weet je wel hoe laat het is: tijd om te handelen!

Stap 2: stel je huurder in gebreke

Als je huurder achterstallen heeft, stel je hem in gebreke met een aangetekende brief. Dat is een belangrijke eerste stap als je later naar de rechtbank stapt. Je vermeldt de openstaande schuld en vraagt hem die onmiddellijk te betalen.

Stap 3: zorg voor de officiële vaststelling door een gerechtsdeurwaarder

De meeste zekerheid heb je als een gerechtsdeurwaarder als eerste binnengaat in de verhuurde woning. Hij stelt vast dat de huurder verdwenen is, welke schade er is en of hij spullen heeft achtergelaten. Met die gegevens kan je dan naar de Vrederechter.

Tip: vraag de gerechtsdeurwaarder ook om de meterstanden te noteren. Idealiter staan de meters op naam van de huurder bij het begin van de verhuring. Als dat niet zo is, kan je wel eens met een kater achterblijven.

Stap 4: ga naar de Vrederechter

Om de huur officieel te beëindigen, moet je naar de Vrederechter. Zo recupereer je de huurwaarborg, mag je een nieuwe huurder zoeken en krijg je recht op schadevergoeding. Misschien recupereer je de achterstallige huur via het Vlaams Huurgarantiefonds?

Tip: laat je huurder woonstkeuze doen in je opbrengsteigendom: zo leid je de vordering goedkoop in met een verzoekschrift en is betekening van het vonnis makkelijker.

Stap 5: contacteer de wijkagent

Na het vonnis zoek je een nieuwe huurder. Als de oude huurder zijn officiële adres had in je woning, dan laat je dat door de wijkagent schrappen. Dat heet ‘afvoering van ambtswege’. Vervang ook het slot van je voordeur.

Tip: hou altijd een reservesleutel bij. Daarmee vermijd je de kosten van een slotenmaker als ook de nieuwe huurder zou verdwijnen.

Bron: Ondernemingsdatabank.indicator.be

Share.